Magyar pezsgő sikere Londonban
A világ legnagyobb borversenyén, a Decanter World Wine Awards-on magyar pezsgő nyerte a bronzérmet!
Újabb trófea érkezett haza Magyarországra: a világ legnagyobb borversenyén, a Decanter World Wine Awards-on magyar pezsgő nyerte a bronzérmet! A Pearl&Z pezsgő sikeres azért is különleges, mert új belépőnek számít a champagne világában. Ez az első évjárata, és máris ezzel a kitűnő eredménnyel büszkélkedhet. A mezőny kifejezetten erős volt, hiszen idén 54 ország több mint 18 ezer tétele indult a versenyen, amelyet 250 szakértő, köztük 41 Master of Wine és 13 Master Sommelier pontozott.
Nézzük, mit is érdemes tudni az új magyar sikerről!
A Pearl&Z nevét 2021-ben, a Winelovers 100 teszten ismerhette meg a közönség. A pincészet itt mutatkozott be a nagyközönségnek, első forgalmi tételével azonnal a 3. helyet szerezte meg a pezsgők versenyében.
A Pearl&Z története úgy indult, hogy a több borászatban is érdekelt tulajdonos, Závodszky Zoltán megálmodta, olyan magyar pezsgőt szeretne készíteni, amely nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét. Szakértők javaslata szerint Ausztriából szereztek be itthon is őshonos furmint klónokat, ennek alapján első körben 100 % furmint felhasználásából indult a készítés. A 2021-es évjáratba már 25 % chardonnay is került, ez az arány később 50 %-ig fog eljutni. A tulajdonos úgy véli, tisztán chardonnay pezsgőt készíteni nem kihívás, a furmint viszont kiváló alapanyag, ráadásul nem szokványos, tehát mindenképpen figyelemfelhívó tud lenni.
Az alapbor elkészítésében és „pezsgősítésében” Bálint László, nemzetközi borakadémikus működött közre. Neki széles rálátása van a nemzetközi piacra, így a Pearl&Z pezsgőt Burgenlandban, a Szigeti Pezsgőpincészetben palackozzák. A burgenlandi pincészetben készülnek a pezsgők Rolls-Royce-ai, itt 350 európai borászat számára készítenek pezsgőt, a tökéletes technológiának köszönhetően.
Egerben készült az alapbor
Az osztrák szakemberek már Egerben, a szőlőművelés és a szüret folyamatában is aktívan résztvettek, a kész alapbort pedig egyenesen Golsba szállították, hogy itt készüljön el belőle a pezsgő. A végső cukortartalom, az úgynevezett dosage beállításánál ismét új szereplőt vontak be, a champagne-okkal és burgundi borok magyarországi forgalmazásával foglalkozó Varros & Co tulajdonosai vettek részt a kóstolás utolsó szakaszában. Ezután döntöttek úgy, hogy a továbbiakban itthon és külföldön is ők fogják ezt a márkát képviselni.
„ A Pearl&Z elsősorban a pezsgők iránti rajongásról és a minőség iránti elkötelezettségről szól” – mondja Závodszky Zoltán.
„A magyar pezsgőkről általában rögtön érezhető, hogy melyik borvidékről származik, milyen szőlőből készült. A mi célunk az volt, hogy ezek ne legyenek dominánsak, csakis a pezsgős jegyek legyenek jelen. Kompromisszum nélküli ital készült, bízva a hazai és a nemzetközi elismerésben is, leginkább abban, hogy a magyar borok után a magyar pezsgők is bizonyíthassanak világszerte.”
A Pearl&Z első évjáratából mindössze 3500 palack készült, ez privát vásárlókhoz és éttermekbe jut el, a későbbiekben sem lesz több a mennyiség évi 10 000 palacknál.
Ezt is olvasd el:
- Nemzetközi elismerésben részesült az Arany Kaviár Étterem
- Magyar siker a LEGO történetében: egy 16 éves fiú terveit készítik el
Hozzászólás zárolva.