Facebook hozzászólás
268

Barbie az űrben: az ISS fedélzetéről népszerűsíti a tudományos munkaköröket az állomás első európai női parancsnoka, Samantha Cristoforetti  

A róla mintázott Barbie babával, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről válaszolta meg rajongói kérdéseit a központ első európai női parancsnoka, Samantha Cristoforetti.

A „Világűr hete” alkalmából a róla mintázott Barbie babával, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről válaszolta meg rajongói kérdéseit a központ első európai női parancsnoka, Samantha Cristoforetti. Az Európai Űrügynökség (ESA) asztronautájának munkáját bemutató kérdezz-felelek videóval a Mattel, az ESA és az Inspiring Girls jótékonysági szervezet célja az olyan, nők által alulreprezentált szakmai területek népszerűsítése volt, mint a technológia, a mérnöki tudományok vagy a matematika.

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, súlytalanságban rögzített videóban az űrhajós öt, az Inspiring Girls jótékonysági szervezet által kiválasztott fiatal rajongó kérdéseit válaszolta meg. A virtuális „beszélgetés” kapcsán többek között szóba kerültek az ISS fedélzetén elérhető egészségmegőrzési és időtöltési lehetőségek, Samantha motivációi a pályaválasztás során, a mindennapi munkája és a családjával történő kapcsolattartás lehetőségei is.

űrhajós Barbie
Samantha Cristoforetti és a róla mintázott Barbie baba

Fontos üzenetet közvetít az űrhajós Barbie baba

A „Világűr hete” alkalmából, néhány nappal a lánygyermekek nemzetközi napja és Samantha hazatérése előtt publikált videó létrejöttére a Mattel és az ESA hosszútávú együttműködése teremtett lehetőséget. A kollaboráció része a Barbie 2018-ban indított, a lányok inspirálására fókuszáló Álomkapu[1] projektjének, amelynek keretei között több példamutató női karakterről mintázott Barbie baba is napvilágot látott már, többek között Samantha Cristoforetti-ről is.

A játékgyártó elsőként 2019 márciusában, egy akkor még csak prototípusként létező baba elkészítésével tisztelgett az űrhajós előtt. A baba tömeggyártott, Magyarországon is kapható változata végül 2021 októberében került a boltok polcaira, az értékesítéséből származó bevételek egy részét pedig a Mattel a Women in Aerospace Europe számára ajánlotta fel.

A célunk, hogy Barbie azon üzenetét közvetítsük a lányoknak, hogy bármi lehet belőlük – a minden kislányban ott lévő tehetséget szeretnénk inspirálni. Mind a videóban is látható Samantha baba, mind pedig az ESA-val és az Inspiring Girls csapatával folytatott együttműködésünk ezt a célt szolgálja.

-mondta Török Kata a Mattel magyarországi managere.

Samantha Cristoforetti 2022 áprilisában, egy soknemzetiségű csapat tagjaként érkezett a Nemzetközi Űrállomásra, ahová a kedvenc, róla mintázott Barbie babáját is magával vitte. Az ISS fedélzetén főként kutatással és karbantartási feladatokkal töltött szolgálata alatt ő lett az állomás első európai női parancsnoka, valamint az első női ESA-asztronauta, aki sikeres űrsétát hajtott végre.

 „Samantha Cristoforetti egy nagyon fontos küldetésen vesz részt, ami nem csak a tudomány és az oktatás számára hasznos, de a naprendszert átívelő jövőbeli projektek számára is jó alapot jelenthet. Mint az ESA kötelékében dolgozó űrhajósok esetében mindig, az ő sikereire is nagyon büszke vagyok. Az pedig különösen nagy örömmel tölt el, hogy ezeken keresztül a munkájának keretet adó Minerva küldetés egy újabb pozitív aspektusa, a nők és a férfiak űrkutatáson belüli egyenlősége is reflektorfénybe került”

– mondta Josef Aschbacker, az ESA vezérigazgatója.

A végéhez közeledő Minerva küldetésről hamarosan visszatérő Barbie baba a jövőben az Európai Űrügynökség párizsi központjában lesz látható.

[1]  A témában végzett kutatások azt mutatják, hogy hozzávetőlegesen öt éves koruk környékén a lányok felső korlátokat kezdenek vizualizálni a saját maguk számára, valamint, hogy a velük egykorú fiúkat is gyakran okosabbnak és kompetensebbnek látják. Ettől a kortól kezdve legtöbbjüknek kétségei támadnak azzal kapcsolatban, hogy a női nem tagjaként bármit elérhetnek. A jelenség neve Álomkapu, amelynek kinyitására a Barbie 2018-ban indított egy, a lányok számára erőforrásokat és támogatást nyújtó globális kezdeményezést.

Ezt is olvasd el:



Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!