Kalandtúra a gasztronómiában
Bizonyára te is találkoztál már hazánkba érkező külföldi turistával, aki elképedt némely ételünk összetevőin. Valóban érdekes és meglepő lehet egy teljesen más kultúrában szocializálódott embernek szembesülnie a magyar konyha néhány elemével. Ugyanez igaz fordítva is.
A társadalmi és kulturális különbségek a gasztronómiában is megmutatkoznak
Minket is érhetnek meglepetések az utazásaink során. Nagyon könnyen előfordulhat, hogy elképesztő lesz számunkra Ázsia különleges konyhája, ha megismerjük. Ebben a régióban olyan gasztronómiai kalandokban lehet részünk, melyek egészen biztosan átértékelik nézőpontjainkat arról, hogy mi ehető és mi nem.
Ki kóstolna meg egy újszülött kisegerekkel együtt érlelt rizsbort? Európai szemmel nézve a fecskefészekből készített leves sem számít ínyencségnek.
Azonban országunkon belül is szerepelnek bőven a megosztó élelmiszerek listáján. Bár a májat viszonylag sokan fogyasztják, a szalontüdő már nem olyan elterjedt hazánkban sem. A krumplis tésztát vagy imádod, vagy messziről elkerülöd.
Egyesek számára bizarr, másoknak viszont fenséges lehet egy remekül elkészített pacalpörkölt. A véres hurka látványától is sokakat kiráz a hideg – ők fejvesztve menekülnének, ha betévednének egy disznóvágásra, ahol hagyományosan sült vért tálalnának fel eléjük reggelire.
Külföldi barátaink álla általában a padlón szokott landolni egy zsíros kenyérrel megspékelt parti közepébe csöppenve. Azt sem értik, hogyan lehet a kenyérre zsírt kenni, s mi jól meg is paprikázzuk, és hagymával fogyasztjuk.
Ahány ház, annyi szokás
Habár vannak egy-egy vidék konyhájának híres jellemzői, a világ minden táján igaz, hogy ezen belül kisebb közösségekben is lehetnek eltérések. Nagyanyáink másként főzték a húslevest egymás szomszédságában, finom volt mind, de valahogy mégiscsak másféle. A lecsó is lecsó minden házban, viszont különböznek az ízek.
Sokszínűek vagyunk, és ettől színes a világ is. Engedd meg magadnak azt a nyitottságot és kalandvágyat, amivel felfedezheted magad körül az egész világot!
Kíváncsisággal a világban
Érdekes megismerni egy-egy utazás alkalmával a látnivalók mellett a különböző népek konyhaművészetét is. Még az is lehet, hogy megkedvelsz néhány ételt, és beépítheted a repertoárodba.
Megeshet, hogy nem is rossz az íze egy szöcskének? Esetleg finom lehet a kígyó húsa? Nem szükséges mindent kipróbálni. Ám ha nyitottak és befogadóak vagyunk, elképesztő kalandokban lehet részünk.
Olykor nagyon is felemelő kilépni a megszokott, hétköznapi életünkből, és tágítani a világunkat az utazásaink által. Mindemellett ma már az sem akadály, ha nincs lehetőségünk fizikálisan jelen lenni, világot látni.
Az internet tere kiszélesítette a horizontunkat és otthon, a kényelmes fotelünkből is felfedezhetjük a világot. Még virtuálisan is nagyszerű ötlet időnként kilépni a szürkeségből, és kalandozni a különböző országok szokásai között.
Hozzászólás zárolva.