Facebook hozzászólás
52

Miért van szükségünk omega-3 zsírsavakra, és miben találhatók meg?

A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítja a szervezet normál működéséhez szükséges tápanyagokat, mégis egyre többen fordulnak a táplálékkiegészítők felé, ha vitaminokról, ásványi anyagokról, aminosavakról, fehérjékről és szénhidrátokról van szó.

Tudtad, hogy halolajra sincs szükséged, ha el szeretnéd látni a szervezetedet omega-3 zsírsavakkal? Ha szeretnéd tudni, milyen természetes forrásai vannak, tarts velünk!

Miért kellenek a zsírok?

A sejtek felépítéséhez, a szervezet működéséhez a fehérjék és szénhidrátok mellett nélkülözhetetlenek a zsírok is. Igykezz a táplálékokból magadhoz venni, de ha a megnövekedett szükséglet miatt másként nem megy, a BodySelect esszenciális zsírsav kapszulái jó megoldást jelenthetnek. 

A természetes élelmiszerforrások nagy része mindenki számára elérhetők, bár vannak olyan élelmiszerek, amelyek csak más tájakon teremnek, így beszerzésük nehézkes vagy drága. Legtöbbször azonban helyi alapanyagokkal is pótolhatók.

A zsír sokrétű tápanyag, zsírokra az energiaszükséglet kielégítéséhez, a szövetek mechanikai védelmét biztosítják, valamint egyes (A, D, E és K) vitaminok felszívódásához és a hormonképzéshez van rájuk szükség. Nem a zsíroktól hízunk, hanem a rosszul megválasztott fehérje-szénhidrát-zsír arány okozza a túlsúlyt, noha persze a mennyiségre is figyelni kell. 

A zsírsavak típusai

A különböző zsírokat a telítettség mértéke és a lánc hossza különbözteti meg, 3 kategóriába sorolhatók: 

  • Telített
  • Egyszeresen telítetlen 
  • Többszörösen telítetlen – ide tartoznak az esszenciális zsírsavak, az omega-3 és az omega-6, amelyeket a szervezet előállítani nem képes. 

Az az egészséges, ha a telítetlen zsírsavak szerepelnek nagyobb arányban az étrendben, mivel ezek csökkentik a koleszterin és az LDL-koleszterin szintjét.

Miért hasznosak az omega-3 zsírsavak?

Az omega-3 zsírsavaknak 3 formája van:

  • az alfa-linolénsav (ALA) – a normál koleszterinszint fenntartására
  • az eikozapentaénsav (EPA) – a szív megfelelő működéséhez
  • dokozahexaénsav (DHA) – a normál szív- és agyműködés, valamint látás fenntartására

Nagyrészt a táplálékainkkal kell fedezni, azonban a szervezet az ALA zsírsavból korlátozottan elő tud állítani EPA-t és DHA-t. Fontos az omega-3 és az omega-6 zsírsavak aránya, ideálisan 1:1 és 1:2 közötti.

Miben található omega-3?

Elsődlegesen természetes forrásokból érdemes beszerezni a napi szükségletet, amely nőknél 1 g, férfiaknál 1,6 g.

Kiváló omega-3 források a diófélék – napi 4 szem dió fedezi a szükségletet -, a lenmag, a chiamag, a kendermag, valamint a lenmag- és a repceolaj. A fűvel táplált állatok, húsa, valamint a halfélék és a tengeri herkentyűk is nagy mennyiségben tartalmazzák, azonban ezek fogyasztása a vizek szennyezettsége miatt kevésbé jó megoldás, helyette a megbízható forrásból származó, tisztított halolaj jöhet szóba. 

Fogyassz omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételeket, amelyek fokozzák az aerob anyagcserét, így nő az állóképesség és az izomerő.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!