Facebook hozzászólás
26

Amit a páraáteresztő vakolatról és festékről tudni kell

Homlokzati festékek és vakolatok választása esetén felmerül a kérdés, hogy szükség van-e páraáteresztő tulajdonsággal rendelkező anyagra, de ahhoz, hogy ezt megválaszoljuk, tudni kell, mit takar, ahogy azt is, milyen falazatra keresünk vakolatot.

A vakolatok kapcsán fontos tisztázni, hogy beltéri vagy kültéri típusról beszélünk, hiszen nemcsak az anyagösszetétele, a szerepe is eltérő. A külső vakolatra úgy gondolunk, mint az épületek esztétikai megjelenését, színét adó festékre, de a hőszigetelés kapcsán általában nem jut eszünkbe, pedig a hőszigetelő rendszer része, fontos funkcióval rendelkező zárórétege. Mikor és hol van szükség a MesterekFutára webshopban kapható páraáteresztő vakolatra?

 

A vakolat funkciója, típusai

Egy ház vakolat nélkül nemcsak igénytelennek hat, de védtelen is az időjárás viszontagságaival szemben, hiszen ez a réteg a hőszigetelés külső héjaként óvja a falat a csapadéktól, a napsugárzástól, a széltől, a fagytól, a szélsőséges hőmérsékletektől. De fontos funkciója a szellőzés biztosítása, ezáltal a penészedés megelőzése, továbbá a védelem a különféle szennyeződések ellen. Egy prémiumminőségű kültéri vagy fedővakolat hozzájárul a homlokzati hőszigetelés hatékonyságához, és rendkívül tartós. 

A vakolatokat többféleképpen csoportosíthatjuk, a rétegrend alapján beszélünk alap- vagy szín-/fedővakolatról, kötőanyaguk szerint cement-, gipsz-, akril-, szilikát-, szilikon- és vályogvakolatokról. Az alapvakolatok egyik fajtája a kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező, vízálló és extra hőszigetelést biztosító nemesvakolat.

Mi azok a lélegző vakolatok, és hol használhatók?

A főzés, a fürdés, a mosás, a teregetés nedvességet, párát keletkeztet a lakásokban, de a kinti páratartalom is befolyásolja. Hozzájárulhat még a túlzott mértékű, nem megfelelő anyagokkal történő szigetelés, amely megszünteti a természetes légcserét, és különösen az új építésű lakásokban probléma. Sok kellemetlenséget írhatunk a számlájára, nemcsak az épületeket, hanem a benne lakók egészségét is veszélyezteti, ugyanis penészedést okoz. 

Prémiumminőségű fedővakolattal biztosíthatjuk a homlokzati hőszigetelés hatékonyságát, szépségét és hosszú élettartamát. Amennyiben páraáteresztő/lélegző vakolatot alkalmazunk, annak felülete ellenáll a nedvesség felhalmozódásának, gátolja a penészedést, kellemesebb klímát teremt. Egyrészt lepergeti a csapadékvizet, vagyis esőzés után gyorsabban szárad, másrészt átereszti az épületből kikerülő párát. Ilyenek a szilikát, a szilikon és a vályogvakolatok. Kül- és beltéren, régi és új épületek falazatain egyaránt használhatók, különösen kőzetgyapot homlokzati szigetelések esetén jelentenek jó megoldást.

Mire nem jó a páraáteresztő vakolat?

A lélegző vakolat nem oldja meg sem a vízszigetelés, sem a hőszigetelés hiányából/problémájából eredő vizesedést, bár javíthat a helyzeten, részben megszünteti a nedvesedést, de csak a hőszigeteléssel együtt lehet igazán hatékony. 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

Egyéb

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!