Facebook hozzászólás
51

Mitől lesz piros a ribiszke levele?

Míg a pirosító elengedhetetlen a tökéletes sminkhez, addig a növények zöld leveleinek pirosas árnyalatra változása általában valamilyen problémát jelez. Nincs ez másként a ribiszke vagy másnéven ribizli esetén sem.

A levélpirosító ribiszke-levéltetű megjelenése esetén a normál esetben zöld ribizli levelek pirosas árnyalatot ölthetnek. Szerencsére a Csodakertész Barna Faiskola biológiai növényvédő szerei között vannak olyanok, amikkel mindezt meg lehet előzni, de ha már bekövetkezett a baj, akkor utólag is kezelésbe lehet venni az érintett bokrokat.

A kártétel felismerése

Amennyiben kellően párás, meleg a tavasz, az ideális körülményeket jelent a szóban forgó levéltetű számára. Amikor a kártevők munkához látnak, akkor szívogatásuk hatására a ribiszke levelei hólyagosodni kezdenek, és erősen el is színeződnek ilyenkor. A súlyosabb fázisban már nem zöld, hanem pirosas vagy sárgás lesz az árnyalatuk.

Végül a levelek el is száradhatnak és lehullhatnak. Ahhoz azonban, hogy megfelelő legyen egy ribizlibokor terméshozama, a növénynek természetesen szüksége van a leveleire. Ha nem teszünk semmit azt követően, hogy felismertük a kártevő jelenlétét, akkor jelentős termésveszteséggel kell számolnunk.

A levélpirosító ribiszke-levéltetű hatékonyan szaporodik

A tojások áttelelnek, amelyekből a tavasz első hónapjának végén nagyjából két milliméteres, citromsárga színű nőstények kolóniákat alkotnak a ribiszke leveleinek fonákján. Nem csak tanyát vernek ott, hanem szívogatni is kezdik a leveleket.

A második nemzedékben megtalálható, ugyancsak sárga alapszínű, de fekete foltokkal rendelkező, szárnyakkal rendelkező élőlények május végétől átvándorolnak úgynevezett köztes gazdanövényekre. Ilyen lehet a lisztesfű vagy az árvacsalán. Ezeken aztán újabb generációt képeznek. Ősszel aztán visszarepülnek a növények a ribizlibokrokra, és lerakják tojásaikat.

Így lehet a legeredményesebben védekezni a kártevővel szemben

A levélpirosító ribiszke-levéltetű tojásait magán a ribiszke levelein találjuk tehát, ott próbálják átvészelni a telet. Ha szeretnénk gyéríteni a számukat, akkor erre kitűnő megoldást jelent az őszi vagy tavaszi lemosó permetezés egy narancsolajos szerrel.

Amennyiben ezt elmulasztottunk megtenni, akkor fakadáskor kell Boroillal kezelni a ribiszkét. Kontakt szerről van szó, amely használatának következtében a levéltetvek kiszáradnak és elpusztulnak. Szóba jöhet még a NeemAzal használata is, amely válogatás nélkül semmisíti meg a szívogató rovarokat.

Érdemes tudni, hogy a ribizli bokor formában terem hosszabb ideig, mert így új hajtásokat tud hozni a gyökértörzséből. A törzses változatok sokkal hamarabb elöregszenek. Fontos, hogy a ribiszke lehetőleg ne legyen egész nap tűző napon, és ügyelni kell arra is, hogy ne száradjon ki körülötte a talaj. Ezt a leghatékonyabban mulcsolással lehet elkerülni.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Ezért szeretjük nőként a harisnyanadrágot viselni

A női lét egyik legfontosabb eleme a külső megjelenés, ami a mindennapok szerves része. Éppen ezért napi szinten…

Amit érdemes tudni a peptidekről

A tudatos bőrápolással és a szépségápolási termékek körültekintő megválasztásával sokat tehetünk annak érdekében,…
1 / 3 459

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

Egyéb

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!