Táplálkozási szokások, melyek segítik a zsírpárnák felszívódását
Sokan álmodozunk arról, hogy egyszer és mindenkorra megszabadulunk a testünkön megjelenő zsírpárnáktól. Ebben a folyamatban a rendszeres testmozgás is komoly szerepet játszik, az egészséges, jól kialakított étkezési szokások azonban egyenesen nélkülözhetetlenek – különösen akkor, ha még az egészségünket is szeretnénk hosszú ideig megőrizni. Lássuk, mik azok a táplálkozási szokások, melyek a segítségünkre lehetnek a célunk elérésében!
1. Ne maradjon ki a reggeli
Mindenki hallotta már, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, ennek ellenére a rohanós hétköznapokon gyakran megfeledkezünk ennek jelentőségéről. Ha azonban kihagyjuk a reggelit, lassabb anyagcserére, így kevésbé hatékony zsírégetésre számíthatunk, hiszen a szervezetünk egy takarékosabb üzemmódra kapcsol. Ha kiéhezve nekiesünk az ebédnek, jó eséllyel sokkal többet eszünk majd, mint kellene, ráadásul azonnal elnehezülünk, és délutánra jelentősen csökken a hatékonyságunk is, láthatjuk tehát, hogy a reggeli szerepe nagyobb, mint gondolnánk.
Ha a célunk a fogyás, akkor reggelente felejtsük el a finomított cukorral vagy fehér lisztből készített fogásokat: ezek gyorsan megemelik a vércukorszintet, ami aztán ugyanilyen gyorsan le is esik, és hamarosan ismét felüti a fejét az éhség. Válasszunk inkább komplex, rostban gazdag szénhidrátokat, gabonaféléket, magvakat, zöldségeket és gyümölcsöket. Egy görög joghurttal elkészített zabpehellyel például biztosan nem fogunk mellélőni. Ne maradjanak ki a fehérjék sem, hiszen ezekre szükség van az izmok regenerálódásához: ha rendszeresen sportolunk, akkor a reggelit egy kis fehérjepor segítségével is tökéletesen kiegészíthetjük.
2. Együnk többször kevesebbet
Ha szeretnénk egy kicsit lefaragni a zsírpárnákból, az étkezések gyakoriságára és természetesen az adagok méretére is oda kell figyelnünk. Felejtsük el a napi egyszeri, esetleg kétszeri étkezést, együnk inkább többször kisebb adagokat. Ha így teszünk, javulhat az anyagcserénk, egyenletesebb maradhat az inzulinszintünk, ennek köszönhetően pedig elkerülhetjük az éhségtől ránk törő falási rohamokat is. Ha naponta ötször étkezünk, azzal folyamatosan biztosítjuk a szervezetünknek szükséges tápanyagokat, így egész nap megfelelően, kiegyensúlyozottabban működhet a testünk – ez a hatás a teljesítményünkön is gyorsan meglátszik majd.
A reggeli, ebéd és vacsora közé építsünk be egy tízórait és uzsonnát is: ilyenkor nem kell nagy adagokat fogyasztanunk, már egy marék mandula vagy egy fehérjepor is segítségünkre lehet abban, hogy egész napra elegendő energiával lássuk el a szervezetünket.
3. Lassuljunk le
Sokszor előfordul, hogy nem szeretnénk az időnket az ebédre vagy a vacsorára vesztegetni, ezért gyorsan befaljuk az adagunkat és már folytatjuk is a teendőinket. Jó ha tudjuk, hogy hosszú távon ez egyáltalán nem jó megoldás, hiszen a testünkre nézve számos előnnyel jár az, ha megfontoltan, lassan étkezünk.
Ha elég időt hagyunk magunknak arra, hogy alaposan megrágjuk az ételt, azzal segítjük az emésztésünket, hiszen ez a folyamat már a szánkban megkezdődik. Minél jobban feldolgozzuk a falatokat, a gyomrunknak annál egyszerűbb dolga lesz az emésztéssel, így kevésbé terheljük meg azt az étkezések során.
Amennyiben odafigyelünk arra, hogy lassabban fogyasszuk el az ebédünket, azzal elkerülhetjük a túlevést is, hiszen ha elég időt hagyunk magunknak, időben észrevehetjük a jóllakottság jeleit. Ez természetesen azt jelenti, hogy a lassú, tudatos evés segítségével akár a testsúlyunkat is csökkenthetjük, ráadásul az étel ízét is jobban kiélvezhetjük, ezzel a technikával tehát csakis nyerhetünk.
Csak egy kis tudatosság kell!
A zsírpárnák felszívódása sajnos nem megy egyik napról a másikra, ez azonban nem jelenti azt, hogy egy elérhetetlen álmot kergetünk. Alakítsuk ki tudatosan az étkezési szokásainkat; figyeljünk arra, hogy mikor, miből, mennyit és hogyan eszünk, és máris egy óriási lépést tettünk az életmódváltás felé.
Hozzászólás zárolva.