Mit együnk a szép hajért?
A tél nem tesz jót a frizurának. De sajnos, ápolt hajhoz nem elég a jó fodrász vagy a megfelelő sampon. A zimankós időjárás, a kemény szelek s nem utolsósorban a vitaminok hiánya oda vezethet, hogy összeesik a hajunk: a hajszálak elvékonyodnak, végei eltöredeznek. Megfelelő étrenddel segíthetünk ezen!
A hajszálak elvékonyodása, töredezése, netán a korpásodás vagy az esetleges hajhullás gyógysamponokkal, gyógypakolásokkal időlegesen megszüntethető, de ahhoz, hogy a fejbőr és a hajazat valóban megerősödjék, és visszanyerje korábbi tartását, szépségét, a külső kezelés mellett belsőleg is erősítésre van szükség. Ez pedig nem megy másként, mint tudatosan kialakított, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag táplálkozással.
A korpásodás, a hajhullás ugyanis gyakran az immunrendszer tavaszi vitaminhiány okozta meggyengülésnek a tünete, s megszüntetéséhez a szervezet méregtelenítése, valamint a bélflóra helyreállítása mellett egészséges táplálkozásra is szükség van. A hajnak, a fejbőrnek is megvannak az elengedhetetlen vitaminjai, ásványi anyagai, s ha ezek valamelyikéből jelentősen lecsökken a bevitel, azt külsőleg is jelzi a szervezetünk.
A haj vitaminjai közül első a sorban az A-vitamin, ami bőven megtalálható a tengeri halakban, a tejben, tejtermékekben, a májban, a tojásban, a sárgarépában. De a haj és fejbőr egészsége szempontjából ugyanilyen nélkülözhetetlen a B2- és az E-vitamin is: előbbi szintén a tejben, tejtermékekben, a hús- és zöldségfélékben, a teljes kiőrlésű magvakban, a májban, tojássárgájában, élesztőben, valamint a mogyoróban lelhető fel nagyobb arányban, míg az E-vitamin leggazdagabb táplálékforrásai a növényi olajok, gabonafélék, gabonacsírák, a dió, a mogyoró, a mandula, a búzacsíra, zöldségek, gyümölcsök, valamint a hús és a tojássárgája.
A nyomelemek közül elsősorban a cinket, a szelént és a vasat kell említeni, vagyis ne hiányozzék az étrendünkből a máj, a vörös húsok, tojás, dió, tökmag, bab, ezek ugyanis a vas és a cink legfőbb lelőhelyei, míg a szelénpótlásról a brokkoli, a paradicsom és a gabonafélék gondoskodhatnak.
Hozzászólás zárolva.