Csak semmi pánik! Nem fogunk éhen halni!
Aki nem utazik el a hosszú hétvégére, az már most pánikban van. Mit fogunk enni négy napig? És felháborodik: abból fog állni az életem 4 napig, hogy sütök-főzök? Ráadásul – ugyebár az általános válság okán – spórolni is kéne, tehát étteremről szó sem lehet!
Nos, uraim és hölgyeim, csak semmi pánik! Megpróbálunk néhány tanáccsal segíteni, hogyan szervezzék meg a bevásárlást, hogyan süssenek-főzzenek előre, vagy készítsenek elő különböző fogásokat – hogy a négy napban egy kis pihenésre, kirándulásra, szórakozásra is jusson idő.
1.) Először is nézzünk körül a mélyhűtőben, ahová – jó magyar szokás szerint – betároltunk már korábban megvásárolt alapanyagokat, vagy eltettünk maradékokat – jó lesz ez még valamikor! jelszóval. Gondosan ellenőrizzük a szavatossági időket is, nehogy akkor derüljön ki, hogy valami már nem jó, amikor fel akarjuk használni. Nem mellékesen a mélyhűtőben felhalmozott élelmiszerek felhasználásával sokat spórolhatunk is a mostani bevásárlásnál.
2.) Készítsük el előre, hogy mi legyen a menü a 4 napban. Életünk megkönnyítése érdekében lehetőleg olyan recepteket válasszunk, melyek:
a.) tepsiben pikk-pakk lerakhatók, és csak a sütőbe kell betolni őket, vagy jól előkészíthetők akár este, akár néhány nappal korábban.
b.) nagyobb adag elkészíthető előre, és utána variálni lehet a felhasználásukat, különböző mártásokkal, köretekkel, vagy további készítési módokkal
3.) Hogyan vásároljunk?
Ha a menüket kitaláltuk, írjuk össze, és csoportosítsuk a vásárolni valók listáját. Zöldségeket, gyümölcsöket, húsféléket lehetőleg a piacon vásároljuk meg. Nagyobb a választék és olcsóbb is a beszerzés. Megéri akár egy kicsit utazni – akár kocsival, akár tömegközlekedéssel – a piaci bevásárlás érdekében.
Felvágottakból részesítsük ezúttal előnyben a vákuumfóliás csomagolásúakat , gondosan ellenőrizve természetesen a szabatossági időket. Így még vasárnap is kerülhet friss felvágott a reggelihez az asztalra.
Ha nem szeretjük a tartós, vagy féltartós tejet, vásároljunk be nyugodtan friss tejet, de egy részét forraljuk fel, és úgy tegyük a hűtőbe. Így garantáltan kitart, akár hétfő reggelig is.
Sokaknak fő gondja a kenyér, azaz, hogy nem szeretik a szikkadt, több napos kenyeret. Nos, két megoldás is van. Ha eddig még nem tettük meg, akkor itt az idő, hogy feltérképezzük a szűkebb-távolabbi kisboltokat, hova szállítanak majd pénteken is, szombaton is friss kenyeret. Mert a pékek csütörtökön ugyan nem, de a többi napokon dolgoznak. Számos nagy élelmiszer áruháznak van saját péksége, ahol biztosan lesz a hétvégén is friss pékáru.
Hozzászólás zárolva.