Sütési tippek kezdőknek, haladóknak!
Azt mondják, kétféle háziasszony van. Az egyik imád sütni, a másik istenien főz. Utóbbiak számára sokszor rémálom, hogy akár egy egyszerűbb süteményt is elkészítsenek.
Ráadásul valóban van néhány olyan buktató, ami akár végleg kedvét szegheti bárkinek, hogy sütemény készítéssel próbálkozzon.
Ezekből gyűjtöttem össze most néhányat, ami kezdő, és haladó, de a sütéstől irtózó háziasszonynak is hasznos lehet.
1.) Minden sütő más és más. Nem csupán a gáz és a villany sütő között van különbség, hanem a tűzhely típusok között is jelentős különbségek lehetnek. Ezért a receptekben szereplő sütési időket tekintsük csak irányadónak! (Pláne ha még az ajánlott sütési hőmérsékletet se tudjuk halál pontosan beállítani!) Legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük, megsült-e a tészta, hogy – az ajánlott sütési idő vége előtt 5 perccel – egy hústűt, vagy egy vékony, keskeny pengéjű kést beleszúrunk a tészta közepébe. Ha már nem tapad rá a nyers tészta, akkor jó. Ha még igen, akkor süssük tovább kb. 5-10 percig.
2.) Ha a sütőnk nem süt egyenletesen, javíthatunk rajta! Béleljük ki az alját megvajazott zsírpapírral (sütőpapírral)! Ha felül éget, akkor pedig takarjuk be a tésztát, lazán, szellősen alufóliával. Sokat javíthatunk a sütő állapotán, ha egy közönséges tetőcserepet teszünk a sütő aljára.
3.) A közhiedelemmel – s néhány receptben szereplő leírással – ellentétben a sütőpor nélküli piskóta sütése közben is ki lehet nyitni a sütő ajtaját! A képződő gőzt ugyanis ki kell ereszteni, különben a sütés végén – amikor kinyitjuk a sütő ajtaját – az egész vízpára "ráesik" a tésztára és lelapítja. Akinek olyan sütője van, hogy van rajta – elől, vagy hátul – szellőző rés, az a piskóta sütésekor azt nyissa ki. Akinek nincs, az pedig egy összehajtogatott papírszalvétával támassza ki a sütő ajtaját vékony résnyire, amikor piskótát süt.
4.) A "puffasztott" tésztákat (piskótafélék, habbal készült sütik) amikor kivesszük a sütőből, csúsztassuk rácsra (pl. a kenyérpirító, vagy a mikor grill rácsára), hogy alulról is szellőzzön, a gőz onnan is távozzon, s ne nedvesedjen át a süti alja.
Hozzászólás zárolva.