Facebook hozzászólás
112

„Téged is várnak az úttörők Villányban!”

Olyan sok rossz borral találkozhattunk a régi rendszerben az üzletek polcain, hogy igazi, örömteli sokkhatásként érték a borszeretőket, amikor megjelentek – elsősorban az éttermekben – az újkori magyar borászat „első úttörői” Villányból.

Szerencsés voltam, hogy főiskolás koromban olyan tanáraim voltak, akik „táplálták” amúgyis meglévő ínyenc hajlamaimat, s olyan helyekre vittek el már a ’70-es években, ahol igazi borokat kóstolhattam. Csak keveseknek adatott meg a lehetőség, hiszen az akkor még szintén fiatal borászok csak titokban készíthettek valódi száraz muskotályt, tiszta kadarka szőlőből pompás vörös bort. A nagyüzemi gazdálkodás a mennyiségre és nem a minőségre, a mondvacsinált hazai közízlésre – pancsolt, cukrozott édes borok – „hajtott”.

Szerencsétlen is voltam, hiszen itthon az üzletekben ezekből nem lehetett vásárolni, így – ismét csak szerencsémre – külföldről tudtam csak beszerezni 1-1 palack finom bort, amit azután ritka alkalomra tartogatva, áhítattal kóstoltunk ínyenc barátaimmal.

Így aztán – jól emlékszem – fantasztikus élmény volt, amikor a ’90-es évek elején a budavári Fortuna étteremben először találkoztam – immár nem titokban – újra finom magyar borokkal.

Méghozzá Villányból. Tiffán Ede, Gere Attila, Bock József, Polgár Zoltán, Gere Tamás – a villányi „ötös fogat”, ahogy akkoriban elneveztük őket, ma már közismert, sztár borászok.

Akkor, ’92-’93 táján azonban még nagyon is kísérletező stádiumban voltak, s máig emlékszem arcukra, ahogy egy-egy újabb borral megjelentek a Fortunában, pironkodva, és izgatottan, mit is szólunk majd, hogyan ízlik boruk.

Én máig is „amatőr, borszerető, ínyencnek” tartom magam, ám az éttermesek, Hegedűs Péterrel és Hegedűs Kálmánnal az élén valódi, sokat tapasztalt, objektív értékítéletre képes borszakértők voltak akkor is, ma is.

És emlékszem, hogyan derült fel a borászok arca, mikor a mi arcunkon megjelent az áhítat és az elismerés. Sokat elemeztünk, vitatkoztunk, ám a borok ígéretes jövőt jósoltak. Sőt már ez első évek termései meghozták a villányiaknak a sikert itthon is, külföldön is.

Máig egyik kedvencem Gere Attila 1992-es cabernet sauvignon-ja, mely a borásznak az első nemzetközi sikert is meghozta: aranyérmet Bordeaux-ban, a világ legnagyobb borversenyén.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a…

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra…
1 / 631

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!