Hogyan lehet megsütni a „Halat a tortán”-t? Elárulom!
Összeszedtem minden főzőtudományomat, és megalkottam a magam receptje alapján egy isteni csodát! Nálam így készült a „Hal a tortán”!
Amióta a népszerű csatornán a „Hal a tortán” főzőverseny zajlik, azóta foglalkoztat, vajon milyen is lehet egy igazi halas torta. Aztán megálmodtam, és elkészítettem…
Apró, segítő „beszólásokat” csak a séfként működő fiúgyermekemnek engedtem.
Úgy gondoltam, hogy most közreadom a remekművem, „okuljon” hát mindenki belőle!
Hozzávalók: 80-100 dkg tonhal vagy fogasfilé, só, őrölt fehérbors, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, 20 dkg füstölt sajt, vaj
Mártáshoz: 2 fej vöröshagyma, 5 fej nagyobb csiperkegomba, 1dl főzőtejszín, 1 dl csontlleveslé,1 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, só, bors, petrezselyem, curry, fokhagyma, 5 dkg vaj.
Tésztához: liszt, 1 tojás, tej, szóda, só, a kisütéshez olaj.
Elkészítés:
A szokásos módon palacsintát sütünk, a normál vastagságból 8 darabot (liszt, só, tojás, tej, szóda), a kisütéshez olaj.
A tonhal vagy fogas filét átdaráljuk (húsdarálón), majd kb. 2 percig kis lángon vajon átpirítjuk. Mielőtt a tűzről levesszük, egy negyed citrom levét ráfacsarjuk (2 teáskanálnyi). A tűzről levéve 20 dkg apróra reszelt füstölt sajttal megszórjuk, majd összekeverve tovább ízesítjük a sóval, borssal és a zúzott fokhagymával.
Egy kivajazott kerek tortasütőformába (levehető oldalú) egymásra rétegezzük az előbbieket. Palacsinta, halkrém (vékonyan), palacsinta, halkrém… a tetején ismét palacsintával befejezve. (a szélekre is jusson!)
Olvasztott vajjal jól meglocsoljuk a rakott palacsintatornyot, és kb.10 percig előmelegített sütőben (kb.70 fokon), közepes hőmérsékleten kicsit összepirítjuk.(ne szárítsuk ki!)
Amíg sül, elkészítjük a mártást: a két fej vöröshagymát apróra vágjuk, a megtisztított gombákat durvára felszeleteljük, és vajon lepirítjuk. Felengedjük az 1 dl tejszínnel, és 1 dl húslével, majd a fél doboz tejföl és a két evőkanál liszt sima keverékével, – besűrítjük. Sóval, borssal, curryvel és zúzott fokhagymával tetszés szerint ízesítjük.
Tálalás: A kissé összeérett és megpirult halas rakott palacsintát, tortaszeletekre vágjuk, és a mártással meglocsolva, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Hozzászólás zárolva.