Facebook hozzászólás
185

A világhódító tea

A jó tea elkészítése művészet. A kimeríthetetlen változatosságú főzet lehet frissítő vagy nyugtató, fűszeres vagy simulékony, fekete vagy fehér, valamely formája a világ minden táján népszerű.

A teának már a felfedezését is legendák övezik. Az egyik történet szerint Gautama Buddha kóstolta először, amikor egy napon a kertben meditálva egy tealevél hullott a csészéjébe. Mások szerint viszont időszámításunk előtt 2737-ben Sen Nung kínai uralkodó forralt ivóvizébe potyogtak levelek egy vad teanövényről. Kíváncsiságból megízlelte a keveréket, amelyet ezután már tudatosan készítettek neki. Az viszont már történelmi tény, hogy az európaiak közül portugál felfedezők kóstoltak elsőként teát, Japánban. Hamarosan importálni kezdték, és gyorsan népszerűvé vált holland, francia, később pedig angol úri körökben.

A világ legnagyobb teafogyasztói manapság az írek, őket az angolok követik. Náluk a tea helyes elkészítéséről szóló viták olykor még a vallási kérdéseknél is mélyebb ellentéteket váltanak ki. Nagy mennyiségű teát fogyasztanak Japánban és más ázsiai országokban is.

Egészséges és frissítő
A három fő teatípus a zöld, a fekete és az oolong. Mindhárom ugyanabból a növényfajból készül, a különbség csupán a feldolgozásból adódik. A fekete teát órákig fermentálják (erjesztik) csomagolás előtt. Az oolongot rövidebb ideig, a zöld teákat pedig egyáltalán nem.

A tea nem csak a léleknek kedvez, számos pozitív testi hatása is ismert. Élénkítő ereje a benne lévő koffeinnek köszönhető, de ez korántsem olyan káros, mint a kávéban megtalálható, már a gyomorban agresszívan felszívódó fajta. A zöld teában ugyan több koffein van, de ez fokozatosan szívódik fel, így anélkül frissít, hogy szívdobogást vagy más kellemetlen panaszokat okozna. A tea emellett olyan antioxidánsokat tartalmaz, melyek segítenek a szervezetben a káros környezeti hatások miatt kialakuló szabad gyökök jelentette kockázat csökkentésében is.

Az ördög a részletekben
A jó teához önmagában kevés a jó minőségű tealevél. Fontos a víz minősége, hiszen a túlságosan kemény víz tönkreteheti az aromát. Ilyenhez erősebb ízű teát érdemes választani. A forrázás ideje két-három perctől öt-hat perc lehet. A reggeli frissítő teákhoz általában rövidebb, az esti, nyugtató italhoz hosszabb forrázási időt ajánlanak a szakértők, de a közmegegyezés szerint a köztes, négyperces várakozással biztosan nem lehet hibázni.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének…

Olívaolajjal a női egészségért

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne…
1 / 3 465

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!