Tíz háziasszonyból kilenc erre szavazott
A magyar háziasszonyok kedvelik, és gyakran használják a majonézt, bár az élelmiszer összetevőit, valamint a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás összefüggéseit még nem ismerik kellőképpen. Ez derül ki abból a nemzetközi felmérésből, amelyet nemrégiben hazánkban is elvégeztek.
Tavaly decemberben, a Tények a majonézről című nemzetközi majonéz kutatás részeként (Magyarország, Bosznia- Hercegovina, Horvátország, Szlovénia, Csehország, Szlovákia) több mint 300 magyar háziasszonyt kérdeztek meg a közvéleménykutatók a majonézzel, annak felhasználásával és az egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban. A felmérésből többek között az derült ki, hogy a megkérdezettek 90 százaléka használja konyhájában a majonézt.
A megkérdezett háziasszonyok a 25-60 év közötti korosztályból (45 százalékuk a 25-40, 55 százalékuk pedig a 41-60 korosztályból) került ki.
A szakemberek az alábbi három témakörben végezték kutatásukat:
I. a majonéz és az egészséges táplálkozás összefüggése,
II. a majonéz összetevőinek megítélése;
III. a light majonéz eltérése a hagyományos majonéztől.
Mit tudunk a majonézről? I. Majonéz és a kiegyensúlyozott táplálkozás összefüggése
A megkérdezett magyar nők 68%-a felelt igennel arra a kérdésre, hogy lehet-e a majonéz az kiegyensúlyozott táplálkozás része. A majonéz használók 72 százaléka, de még a majonézt nem használók 34%-a is egyet értett ezzel az állítással. Ezt támasztja alá az is, hogy a „majonéz nem tesz jót az egészségnek, és nincs kapcsolatban az egészséges táplálkozással” kijelentést nagy százalékban (63%) utasították el.
A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek majdnem a fele (42%) úgy gondolja, hogy diétázás közben sem kell lemondania a majonézről, ennél még többen, 55%-ban gondolják, hogy a majonéz nem tekinthető a feleslegesen elfogyasztott zsírok és energia forrásának. (A majonéz a megkérdezettek mindössze 20 százaléka szerint jelent feleslegesen elfogyasztott zsír- és energiaforrást.)
Az egészséges táplálkozás témakörénél maradva a háziasszonyok 73%-a szerint, ha majonézt tesz valamihez, az attól még nem válik egészségtelenné. A majonéz használók csupán 9%-a gondolja ennek ellenkezőjét.
A majonézről – tojás összetevője miatt – sokáig gondoltuk úgy, hogy nyáron nem fogyasztható. Ez a felfogás megváltozni látszik, ugyanis a megkérdezett háziasszonyok több mint fele (53%) szerint a majonéz nyáron is ehető élelmiszer, bár a majonéz fogyasztók 20%-a még mindig nem ért egyet ezzel. Sokan nem értenek azonban egyet (41%) azzal az állítással, miszerint a majonéz fogyasztása szalmonella fertőzést okozhat.
Hozzászólás zárolva.