Tippek arra, hogy ne a konyhában töltsd a hétvégét
Minden háziasszony, akár kezdő, akár gyakorlott, rémálma a hosszú hétvége. Elsősorban a bevásárlás, a főzés és az egyéb otthoni teendők megszervezése miatt.
És persze ilyenkor szeretné többségünk az elmaradt házimunkákat is elvégezni. Így aztán nem csoda, hogy a 2-3 napos pihenés helyett, holtfáradtan zuhanunk be majd a munkahelyünkre.
Időt és pénzt beosztani, munkát megszervezni, családról gondoskodni és közben egy kicsit önmagával is foglalkozni, a legtöbb nő napi küzdelme.
Néhány praktikus jó tanács, melyekkel egy kicsit leegyszerűsíthetjük feladatainkat:
– Térképezzük fel a háztartási készletet, mielőtt elindulunk bevásárolni! Előfordulhat, hogy a rendszeressé váló hó eleji bevásárlások után is elmaradt, vagy elfogyott valami.
– Alapvető élelmiszerek mindig legyenek otthon: liszt, cukor, olaj, fűszerek (só, bors, pirospaprika), burgonya, rizs, száraztészta, tej , tojás, margarin. Ha a család édes szájú, nem árt, ha sütőpor, vaníliás cukor, kakaó és lekvár is tartozik az alapkészlethez. Bármilyen gyors étel elkészíthető, ha a fentiek nem hiányoznak.
– Készítsünk listát, írjuk fel a hiányzó dolgokat, és persze ne felejtsük magunkkal vinni, ha bevásárolni indulunk.
– Tervezzük meg, (a család bevonásával), hogy mi lesz a 2-3 napos menü. Lehetőleg ne olyan ételeket válasszunk, melyek elkészítésével órákat töltünk minden nap a konyhában.
– Felkerülhetnek még a listára a húsfélék, a leveshez való zöldségek és a gyümölcsfélék.
– Érdemes átolvasni az elkészítendő étel receptjét, nehogy valami különleges hozzávaló elmaradjon.
– A kenyér vásárlásához bevált szokás a kenyér lefagyasztása mély hűtőben (alufóliában), hogy aztán végveszélyben, a sütőben felmelegítve ismét frissen fogyasztható legyen. De aki kedveli, vehet tartós kenyeret is tartaléknak. Legtöbben azonban maguk is meg tudják már sütni, ha kifogyna a készlet.
– Olyan ételeket főzzünk, amelyek másnap felmelegítve, egyéb köretekkel tálalva is változatossá tehetik a menüt. Levest érdemes nagyobb adagban, akár két napra is megfőzni, harmad nap pedig csak egy kiadós egytálételt, egy kis sütivel kiegészítve feltálalni.( a húslevesek, töltött káposzta, bableves másnap melegítve is finom)
Hozzászólás zárolva.