Főzzünk horvátul!
A nyaralás alatt megszeretett ízekről itthon sem kell lemondanunk, mi is megfőzhetjük kedvenc külföldi ételeinket. Ezúttal a horvát konyha remekeiből adunk ízelítőt.
Brudet
A brudet többféle halból – sziklahalból, angolnából – készült leves. A darabokra vágott halat megpirítjuk a hagymával. Azután agyagedényben főzzük kis tűzön, közben hozzáadunk egy kis fokhagymát, petrezselymet, babérlevelet és paradicsomot. A brudet akkor kész, amikor a hal húsa elválik a szálkától. Az az igazi, ha mellé kukoricalisztből főzött puliszkát tálalunk.
Ajvar
Ezt a paradicsomból, padlizsánból és zöld paprikából készült pürét mi is bátran kínálhatjuk bármilyen sült hús mellé. A paprikákat és a padlizsánokat megsütjük a platnin. A paradicsomot megmossuk és megsütjük, majd meghámozzuk, és húsdarálón ledaráljuk. Nagyobb lábasban megmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a darált paradicsomot és a paprikát, padlizsánt, majd sózzuk, és hozzáadjuk a ledarált fokhagymát is. Sózzuk még ízlés szerint, és kb. 1,5 óra hosszáig sűrűre főzzük. Mikor olyan sűrű a massza, hogy a fakanál csíkot hagy benne, akkor kész az ajvar. Tiszta dunsztosüvegekbe helyezzük, lekötjük celofánnal még melegen, és kidunsztoljuk.#img2#
Rozsata
A horvátok kedvenc desszertje, a dalmát tojáspuding 6 tojásból, 6 kanál cukorból, fél liter tejből, vaníliás cukorból, 1 citrom reszelt héjából, 1 kanál rumból, 14 db kockacukorból készül. A tojásokat felverjük a cukorral, tovább verve belekeverjük a tejet, citromhéjat, rumot, vaníliás cukrot. A kockacukrot karamellizáljuk. A forró karamellel leöblítjük a puding- vagy kuglófformát, ebbe öntjük az elkészített pudingot. Egy nagy fazékban annyi vizet forralunk, hogy a belehelyezett pudingforma több mint a feléig elmerüljön benne, ebben a gőzfürdőben háromnegyed óráig főzzük, majd sütőben még negyed óráig sütjük. Ha majdnem kihűlt, kiborítjuk egy tányérra. Nyáron tálalás előtt rövid időre hűtőbe állíthatjuk.
P. Á.
Hozzászólás zárolva.