Leplezzük le a nagy konyhai mítoszokat! Igaz, vagy sem…
Itt az ideje, hogy utánajárjunk: a babot tényleg nem szabad megsózni? És van értelme olajat használni a tésztafőzéshez? Leplezzük le a nagy konyhai mítoszokat!
- A szódabikarbóna elveszi a hűtőben terjengő szagokat?
Valójában a szódabikarbóna nagyon gyenge szagelszívó. Az aktív faszén sokkal jobb megoldás, bár kétségtelenül drágább is. A legtöbb, amit tehetünk, hogy az élelmiszereket, ételeket gondosan becsomagoljuk, jól zárható dobozokban tartjuk, és a hűtőnket rendszeresen takarítjuk.
- Ha rántottát vagy omlettet készítesz, használj vizet, ha nincs tejed?
Ha vízzel kevered meg a tojásokat, akkor a kész omlett vagy rántotta közel sem lesz olyan ízletes és könnyed, mintha tejjel készítetted volna.
- Ne tegyük a banánt a hűtőbe, mert ehetetlen lesz?
A banán héja valóban elszíneződhet, de a hűtés lelassítja az érést, így tovább marad kellemes az íze.
- A babot valóban nem szabad megsózni sütés-főzés közben, mert akkor nem fog megpuhulni?
Konyhai tesztek szerint szó sincs erről. Ha kétféleképp főzzük meg a babot (az egyiket sózzuk, a másikat nem),akkor annyi különbséget fogunk tapasztalni, hogy az egyik sós,a másik pedig sótlan és íztelen lesz.
- Ha alkoholt teszel az ételbe, akkor az a sütés-főzés végére elpárolog?
Az alkohol valóban gyorsabban párolog el a víznél, de egy kevés akkor is maradhat az ételben a főzés után is.
Ha például forrásban lévő folyadékhoz adunk alkoholt, és az ételt levesszük a gázról, akkor kb. 85 százaléknyi alkohol marad vissza az ételben.
- A mikrohullámú sütők drasztikusan csökkentik az ételek tápanyagtartalmát?
Nem. Valójában ezek az ételek több vitamint és értékes anyagot őriznek meg, mint a hagyományos sütés-főzéssel készült ételek, hiszen gyorsabban elkészül bennük az étel.
- Tényleg ne mossuk meg a gombákat, mert teleszívják magukat vízzel?
Valóban, ha edényben áztatjuk őket hosszú ideig, akkor ez fog történni. De nem erről van szó. Ha gyorsan leöblítjük őket, aztán papírtörlővel felitatjuk a vizet róluk, akkor nagyon kevés vizet szívnak magukba.
- Ha tésztát főzünk, tegyünk olajat a vízbe, akkor nem ragad össze?
Nos, nem. Az olaj nem tud összekeveredni a vízzel, és semmit nem csinál a tésztával.
Hozzászólás zárolva.