Facebook hozzászólás
118

Allergiásnak született?

Az allergiás megbetegedések száma elképesztő méreteket ölt. A statisztikák szerint egy iparilag fejlett országban napjainkban született gyermeknek hatszor nagyobb az esélye, hogy ekcémás lesz és háromszor valószínűbb, hogy asztmás tünetek lépnek fel nála, mint az ötven évvel ezelőtt született csecsemők körében.

A szomorú statisztikák okai részint a szülők életvitelében keresendők: a stressz, a toxikus anyagok, a különböző típusú fertőzések, a legyengült immunrendszer mind kiválthatják a születendő gyermek allergiára való hajlamát. Továbbá okozhatják a születési rendellenességek és az öröklött hajlam is.

Az ételallergia gyerekeknél gyakoribb, mint felnőtteknél. Amikor az elválasztás után a kisbaba megismerkedik a szilárd táplálékkal, gyakran lépnek fel nála emésztési vagy viselkedési problémák, hurutos tünetek vagy bőrkiütések, de ezeket általában nem allergiás reakcióknak tartják, hanem a fertőzésekkel vagy a fogzással együtt járó tüneteknek vélik a szülők. Pedig ezek a változások egyértelműen arra utalnak, hogy a csecsemő allergiás vagy érzékeny valamely tápanyagra (tehéntej, búza, citrusfélék stb.), és ha azt rendszeresen adják neki, az akut reakciók száma és erőssége ugyan csökkenhet, de kialakul egy ún. „lappangó” reakció, egyfajta rejtett allergia, amely egy ideig nem produkál tüneteket. Később aztán bármilyen stressztényező hatására- például fertőzés, oltás, antibiotikumos kezelés stb. – megjelenhet asztma vagy ekcéma formájában.

A tápanyag intolerancián kívül a gyerekek szervezetének meg kell birkóznia a növekvő toxicitással is: a belélegzett levegő, a lakókörnyezet (műanyag szőnyegek, tapéták, ruhaneműk, ragasztóanyagok), az ivóvíz, a műtrágyás talajba vetett és permetezett zöldségek, gyümölcsök, valamint a tartósított élemiszerek mind nagy mennyiségű toxikus anyagot tartalmaznak.

Ráadásul a csecsemők tápcsatornájában élő normál baktériumflóra egy része is sérült az anyatejben lévő toxikus anyagok, például a dioxin jelenléte miatt. Ez nem azt jelenti, hogy az anyatej káros, de kétségtelen tény, hogy korunkban már az anyatejjel táplált csecsemők is ugyanolyan allergiás reakciókat produkálnak, mint a nem szoptatott kisbabák, holott 25-40 évvel ezelőtt az anyatejet fogyasztó csecsemők sokkal ellenállóbbak voltak a fertőzésekkel szemben, mint azok, akiket tehéntejjel vagy tápszerrel etettek.

A legtöbb allergia megszűnik a gyermekkor elmúltával, ám vannak bizonyos élelmiszerek, mint pl. a dió, a földimogyoró vagy a tenger gyümölcsei, amelyekre az allergia egész életen át megmarad.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének…

Olívaolajjal a női egészségért

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne…
1 / 3 465

STÍLUS

A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a…

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra…
1 / 631

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!