Ezek a konyha zöld kincsei! Most gyűjts be!
Nem ismerjük a természet ilyenkor kínálkozó kincseit, a konyhában is felhasználható gyógynövényeket sem. Pedig most van itt a gyűjtés ideje!
Városlakóként tavasszal igencsak vágyunk a természetbe, ahonnan sokan, sajnos, meglehetősen eltávolodtunk. Nem ismerjük (fel) ilyenkor kínálkozó kincseit, a patikaszereket helyettesítő, de a konyhán is felhasználható gyógynövényeket sem.
A falusi ember lehajol az olyan növényekért is, amelyeket más értéktelen dudvának tekint és eltapos. Jó példa erre a gyomnövények sikeres alkalmazása a népi gyógyászatban. Elgondolkodtató a hortobágyi pásztorok irigylendő tudása is, hogy a csalán előfordulása nyomán tudták, hol áshatnak jó ivóvizű kutat a pusztában.
Hasznos füvek
Hegyvidékeken viszonylag későn jön a tavasz, korán érkezik a tél. A növényeknek errefelé rövidebb idejű az életciklusuk, ennek következtében több hatóanyagot halmoznak fel. Nem is sejtjük, mi mindenre jók a vadon termő, szabadon gyűjthető gyógynövények. Teljes körüket szinte senki sem ismeri, hiszen csak az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO listáján húszezer (!) gyógynövény neve szerepel. E bőség zavarában különösképpen fontos, hogy ismerjük, mit szedünk.
Nagyszülőktől, füves emberektől szerzett tapasztalatok éppúgy hasznunkra lehetnek ebben, mint a megfelelő szakirodalom tanulmányozása. A gyűjtés akkor válik hasznunkra, ha csak olyan növényeket szedünk, amelyeket biztosan ismerünk. Ha bizonytalanok vagyunk, ne szégyelljünk tapasztalt szakértőhöz fordulni.
A hasznos füvek, gyógynövények számos betegség, egészségügyi panasz gyógyítására, sebek, kelések kezelésére is szolgálhatnak. A humuszos talajú, szivárgó vizű lomberdők olykor tömeges tavaszi növénye, a medvehagyma (Allium ursinum) étkezési célra is jó, de levele és hagymája nyersen kiváló vértisztító, vérképző. A szárított levél tea alapanyagaként kitart a következő tavaszig.
Tavaszi saláták, teák
A mályva, papsajt levelét, virágát gyűjtjük. Fiatal sarjhajtásai tavaszi salátaként fogyaszthatók. Sok nyálkaanyaga pedig védőréteget képez a gyulladt nyálkahártyán. (A tea készítéséhez ne forró vizet használjunk, hanem a leveleket, virágokat egy éjszakán át langyos vízben áztassuk, hogy a növényi nyálka ne pusztuljon el.) Rendszerint út menti gyomos helyeken lehet megtalálni. Arra azonban ügyeljünk (más növények gyűjtésekor is), hogy soha ne gyűjtsünk ipari üzemek, vegyi gyárak, raktárak, benzinkutak, vasutak és forgalmas utak, mentén. A tavaszi műtrágyázás és az egészségre ártalmas növényvédő szerek használata miatt a mezőgazdasági munkákban érintett területek is kerülendők!
Hozzászólás zárolva.