Facebook hozzászólás
141

Fontosabb hazai ehető föld alatti gombák

Feri kutyának köszönhetően tavaly került elő az eddigi legnagyobb nyári szarvasgomba Magyarországon

<P class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt”><SPAN style=”FONT-SIZE: 14pt; FONT-FAMILY: Arial”><I>Fehér szarvasgomba</I> (Choiromyces meandriformis) <?xml:namespace prefix = o ns = „urn:schemas-microsoft-com:office:office” /><o:p></o:p></SPAN></P>
<P class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt”><SPAN style=”FONT-SIZE: 14pt; FONT-FAMILY: Arial”></SPAN>&nbsp;</P>
<P class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt”><SPAN style=”FONT-SIZE: 14pt; FONT-FAMILY: Arial”>Magyarországon a nyár első felében kerül elő, többnyire éretlenül. Gyakran kilátszik a földből, a legtöbbet ezért nem is kutyával, hanem véletlenül találják, néha nagyobb mennyiségben is. Tölgy-, bükk-, fenyőerdőben, inkább magasabb, mint alacsonyabb hegységekben nő. Mérete dió nagyságútól, a 20-30 dkg vagy még nagyobb tömeget elérő példányokig terjed. Éretten igen ízletes, erős ízű/illatú gomba, gasztronómiai elterjedését rendszertelen és ritka felbukkanása nehezíti. Kemény állaga miatt jól tárolható, az egyetlen szarvasgomba, amit régebben szárítottak, mert így is megőrzi aromáját. Termésideje magas, hűvös helyeken akár novemberig elhúzódhat. <o:p></o:p></SPAN></P>
<P class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt”><SPAN style=”FONT-SIZE: 14pt; FONT-FAMILY: Arial”></SPAN>&nbsp;</P>
<P class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt”><SPAN style=”FONT-SIZE: 14pt; FONT-FAMILY: Arial”><I>Nyári szarvasgomba</I> (Tuber aestivum) <o:p></o:p></SPAN></P>
<P class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt”><SPAN style=”FONT-SIZE: 14pt; FONT-FAMILY: Arial”></SPAN>&nbsp;</P>
<P class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt”><SPAN style=”FONT-SIZE: 14pt; FONT-FAMILY: Arial”>Termőteste gumóalakú, ritkán gömbölyű, rendesen szabálytalan hoporjas, átlag dió nagyságú, azonban mogyoró, ököl nagyságú, sőt néha még nagyobb is lehet. Feri kutyának köszönhetően tavaly került elő az eddigi legnagyobb nyári szarvasgomba Magyarországon, <?xml:namespace prefix = st1 ns = „urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags” /><st1:metricconverter w_st=”on” ProductID=”549 gramm”>549 gramm</st1:metricconverter> volt. Hasonló nagyságú – bár kisebb – pédány Erdélyből is ismeretes néhány évvel korábbról. Illata oly erős, hogy pár példány napokon át betölti a szobát, ahol áll. Gyakran 3-5 termőtest fekszik egymás mellett a meszes, humuszos talajban. Leginkább tölgy- és bükkerdőben nő. Termésidő: júliustól decemberig, ha az időjárás megengedi, februárig terem. <o:p></o:p></SPAN></P>
<P class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt”><SPAN style=”FONT-SIZE: 14pt; FONT-FAMILY: Arial”></SPAN>&nbsp;</P>
<P class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt”><SPAN style=”FONT-SIZE: 14pt; FONT-FAMILY: Arial”><I>Burgundiai szarvasgomba</I> (Tuber uncinatum) <o:p></o:p></SPAN></P>
<P class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt”><SPAN style=”FONT-SIZE: 14pt; FONT-FAMILY: Arial”></SPAN>&nbsp;</P>
<P class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt”><SPAN style=”FONT-SIZE: 14pt; FONT-FAMILY: Arial”>A burgundiai szarvasgomba megszólalásig hasonlít a nyári szarvasgombára, legfontosabb különbségek a következők: termésideje őszre korlátozódik szemben a nyári szarvasgombával, amelyik nyár elejétől télig terem. Illata, íze erősebb és kellemesebb az embernek. Alakja általában szabályosabb (gömb), varangyai kifejezettebbek, belseje élénkebb barnával, vörössel mintázott. Ezek a különbségek mind eléggé szubjektív ítélettől függenek, így nem csoda, ha sokan nem is külön fajnak, hanem csak a nyári szarvasgomba illatosabb változatának tartják, a kereskedelemben azonban indokoltnak tűnik a megkülönböztetés, előnyösebb tulajdonságai miatt. <o:p></o:p></SPAN></P>
<P class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt”><SPAN style=”FONT-SIZE: 14pt; FONT-FAMILY: Arial”></SPAN>&nbsp;</P>
<P class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt”><SPAN style=”FONT-SIZE: 14pt; FONT-FAMILY: Arial”><I>Téli szarvasgomba</I> (Tuber brumale) <o:p></o:p></SPAN></P>
<P class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt”><SPAN style=”FONT-SIZE: 14pt; FONT-FAMILY: Arial”></SPAN>&nbsp;</P>
<P class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt”><SPAN style=”FONT-SIZE: 14pt; FONT-FAMILY: Arial”>Termőteste a többi szarvasgombához képest többnyire apró, peridiuma fényes fekete. Többnyire jellemező rá – bár ezzel nincs egyedül – az alapi üreg. Belsejét tekintve igen változékony megjelenésű gomba, általában ritkásan erezett és a szürkés színek dominálnak. A Magyarországon megtalálható szarvasgombák közül ennek íze hasonlít legjobban a francia szarvasgomba (Tuber melanosporum) ízére. Termésideje október második felében kezdődik, de az igazán jó minőségű téli szarvasgombák decembertől találhatóak meg, ha az időjárás megengedi egészen március végéig gyűjthető. Sokszor előfordul, hogy a januári kemény fagyok után már nem találunk említésre méltó mennyiséget. </SPAN></P>
<P class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt”><SPAN style=”FONT-SIZE: 14pt; FONT-FAMILY: Arial”>(truffle.hu) <o:p></o:p></SPAN></P>



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a…

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra…
1 / 631

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!