Facebook hozzászólás
67

Ezek az én Nagyim „arany” tanácsai

Lássuk, mit kell tennünk ékszereinkkel a báli szezonok utáni pihenőidőben és aranyozott bútorainkkal így a tavaszi nagytakarítások alkalmával! Az sem mindegy, hogy hol tároljuk a csecsebecséket…

Az arany ékszer nem igényel különösebb ápolást. Elég néha puha ruhával vagy szarvasbőrrel áttörölni, szappanos vízzel lemosni. Ha valamilyen makacs szennyeződéssel van dolgunk, az aranytárgyat magnéziumoxid és 10%-os ammóniaoldat keverékével kezeljük, majd langyos vízzel öblítsük, és puha ruhával szárítsuk. A köves ékszert egy éjszakára áztassuk alkoholba.

Az sem mindegy, hogy hol tároljuk a csecsebecséket

Ha nem viseljük ékszereinket, csavarjuk puha szarvasbőrbe vagy selyempapírba A köves ékszereket szigorúan egyesével tekerjük be, hogy a kövek ne sérüljenek meg. Fontos, hogy arany ékszereinket sohase tegyük vatta, fehér gyapjú közelébe vagy fenyőszekrénybe, mert a bennük lévő kéntől megfeketednek.

Aranyozott bútorainkkal is megkülönböztetve kell bánnunk. Portalanítani csakis tollseprűvel vagy ecsettel szabad őket, hogy aranybevonatuk nehogy megsérüljön. Ha foltos lett a bútor, könnyen segíthetünk rajta puha, benzines ronggyal, vagy a foltra nyomott fokhagymával, melyet aztán letörlünk. Ha mégis megsérült az aranyozás, mindenképpen forduljunk szakemberhez, mielőtt magunk kezdenénk aranyfestékkel pingálni a hibás részt.

Az aranyozott képkeretet is finom ecsettel tanácsos portalanítani. Ha nagyon koszos, denaturált szeszbe mártott ronggyal töröljük végig.  Ha a legyek is megtisztelték volna az értékes rámát, akkor a légypiszkot terpentinbe mártott puha ruhával töröljük át. Hagyjuk megszáradni, majd tiszta ronggyal óvatosan dörgöljük végig.

Jó munkát a finom tisztogatáshoz! Ez kétségkívül türelemjáték…

K.V.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!