Damaszkusz legfőbb kincse az étkek gazdagsága
Otília Al Zafari pozsonyi konyhájában is őrzi az arab ízeket: „Fiaim bár itt születtek, de arab ételeken nőttek fel, és szegényesnek tartják a szlovák konyhát”
Valódi fogalma az arab vendégszeretetről és kifinomult konyhaművészetről azonban csak annak lehet, aki maga is megtapasztalta. Otília Al Zafari a férje révén tizenöt évig élt a szír fővárosban, Damaszkuszban, és az anyósa mellett annyi mindent megtanult, hogy ma pozsonyi otthonában is arab konyhát vezet.
Hogyan jellemezné a különbséget az itthoni és az arab ízek között? Mi volt az az anyósa főztjében, ami rögtön ízlett?
Nagyon tetszett a sok mártás és a gazdag fűszerezés, az arabok szinte tobzódnak az ízekben. Eleinte furcsa volt, hogy mindenbe kukoricaolajat használnak, mert mi itthon disznózsírral főztünk, de egyébként semmi kifogásom nem volt a menü ellen, mert a jót könnyű megszokni.
Bátran kóstolt meg mindent, vagy először azt kereste, ami kicsit hasonlít a mi ételeinkhez?
Nem válogattam, mert kíváncsi kosztos vagyok, és hamar rájöttem, hogy ami hasonlít is az általam megszokott ételekhez, az sem ugyanaz. Az anyósomék is készítettek például hurkát, de a rizs és a hús mellett csicseriborsót is kevertek bele, és a fűszerezése egészen más volt. Az arabok sok húsételhez használnak fahéjat, emellett az alapfűszerekhez tartozik még a fekete bors, a fehér bors, a zöld bors, a gyömbér és a szerecsendió. Az is tetszett, hogy rengeteg zöldséget használnak, és nemcsak salátákba, hanem főételként is a legrafináltabb módokon tudják elkészíteni. Máig nagy kedvencem a dióval és fokhagymával töltött padlizsán, a magdúsz. Ősszel egész évre valót tesznek el belőle az asszonyok tízliteres üvegekbe, amelyeket aztán időközönként megforgatnak, és amikor már kifolyt a saját levük, olívaolajjal öntik le. Nagyon kellemes, édesen savanyú íze van, és általában reggelire szokták fogyasztani friss kenyérrel, ami valójában lepény, és több fajta létezik belőle. Chobeznek hívják, törni kell belőle, tölcsérformára hajtani, és úgy kitörölni a tálból a körözöttet, vajat vagy mártásokat. Én nagyon szerettem ezt a kenyeret, friss joghurttal, amit tiszta vászonban átszűrnek, hogy csak a sűrűje maradjon meg. Olívaolajjal meglocsolva és mentalevéllel megszórva maga a tökély!
Hozzászólás zárolva.