Facebook hozzászólás
136

Prosztatára is csokoládét?

A csokoládé népszerűsége töretlen: múzeumok, klubok, szalonok, versenyek, újságok és internetes honlapok százai bizonyítják, hogy a világon szinte mindenki szereti, forrón, táblában vagy pralinéként, tortában, süteményben vagy épp fagylaltban.

 A híres német természettudós, Alexander von Humboldt szerint „a természetben nem adatott még egy olyan növény, amelynél ilyen bőségesen értékes tápanyagok össze tudnak tömörödni egy olyan kicsi helyen, mint a kakaóbabban”. Linné pedig Theobromának, azaz az „istenek eledelének” nevezte el. Az Amerikából származó kakaó és a belőle készített csokoládé nemcsak jó tápértéke, de finom íze miatt is az egyik legnépszerűbb étel és ital.

A kakaóbabot elsőként az aztékok és a maja indiánok fogyasztották. A kis, sárga magok húsos hüvelyben nőnek, amit fermentálnak, majd – a kávébabhoz hasonlóan – pörkölnek. Utána megőrlik, kisajtolják. Így készül a kakaópor, illetve a kakaóvaj. Az indiánok olyan értékesnek tartották, hogy fizetőeszközként használták, mint az aranyat. Kolumbusz Kristóf is így találkozott vele. Egyesek szerint megkóstolta a sokoatlt is, azaz a mexikói indiánok fahéjjal és ánizzsal készített tápláló italát, de állítólag neki nem ízlett a keserű, erősen fűszeres lé. Európába Cortez hozta át, ahol csaknem 200 évig spanyol kereskedelmi monopólium volt, és magas ára miatt eleinte csak az arisztokraták engedhették meg maguknak. Később guanacói apácák készítettek belőle csokoládét Kubából származó cukorral.

A forró csokoládét a 17. században kezdték inni Európában, ahol cukorral és vaníliával készítették, és a század második felében lett igen népszerű, mégpedig Angliában.

A csokoládé vallási problémákat is kiváltott: komoly viták folytak arról, hogy böjt idején szabad-e fogyasztani. XIII. Gergely pápa végül is engedélyezte ezt. Még a híres Francia Akadémián is szóba került, ahol – szigorúan tudományos alapon – 1687-ben adták ki a nagy hírű tudósok által legfinomabbnak ítélt csokoládé receptjét, ami meglehetősen sok cukorral, fahéjjal és vaníliával ízesítve készült.

A különféle fűszereket ez idő tájt kezdték hozzáadni, eleinte kizárólag gyógyító céllal, ugyanis a csokoládét akkor még receptre is felírták az orvosok. Különféle hatásait jól mutatja a Csokoládé című, nálunk is nagy sikerrel vetített film, amelyben a megfelelően fűszerezett csoki roborál, kedélyt javít, és házasságot is rendbe hoz.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének…

Olívaolajjal a női egészségért

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne…
1 / 3 465

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!