A természet patikája, a határon túl
Horvátországban van valami varázslatos. Nehéz meghatározni, hogy mi is az valójában: a tenger, a temperatúra vagy a kedves, ódon kis utcák? Nos mindezek együtt plusz az a balzsamos levegő, az a végtelen színorgia, a perzselő napsugarak. Ott minden olyan más, pláne, ha délebbre utazunk. Elhagyjuk a mérsékelt égöv nálunk is klasszikusnak számító növényeit, s átadjuk magunkat a mediterrán ízeknek, olajoknak, növényeknek. A különleges flóra kincsei elixírként szolgálnak testnek-léleknek.
A lankás hegyekben óriási szőlőültetvényekkel, fenyvesekkel és olajfaligetekkel találkozunk. Virágzik a levendula, a gránátalma és citrusfák lédús gyümölcsei kóstolóra csábítanak. Hogyan hatnak ezek a mennyei zöldségek, gyümölcsök és fűszerek az emberi szervezetre?
Olajfa: ennek a tipikus mediterrán fának a termése gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és telítetlen zsírsavakban, így nemcsak elfogyasztva garantálja a hosszú életet, de kozmetikai alapanyagként bőrünk szépségét is szavatolja a szabadgyökök megkötésével. Az olajbogyóban található enzimek segítenek a baktériumok és vírusok elleni küzdelemben is. A fa termésének, levelének, és a belőlük sajtolt olajnak jótékony hatását már az ókor emberei is felismerték, nem véletlen élvezte e ritka, nemes növény az istenek oltalmát, és vált a béke örök szimbólumává is. Kutatások kimutatták, hogy nem lehet eleget enni belőle, akár túlzott fogyasztása sem fordul visszájára. Ma már itthon is kapható termékek alapja, de természetesen közegében, frissen szüretelve a legkiválóbb immunerősítő elixír.
Citrusfélék: családjába tartozik a narancs, citrom, mandarin is. Színük a természet pazar csodái, mely nemcsak a szemnek üdítő látvány, de savanykás íze a legtikkasztóbb nyári napot is felfrissíti. A dalmát vidéken és kis szigeteken bőven terem belőlük, hiszen arrafelé a napsugarak naponta akár tizennyolc órában is érlelik e pompás gyümölcsöket, melyek főként vizet tartalmaznak. Cukor-, ásványi só, növényi rost tartalmuk jótékonyan hat az emésztésre, méregtelenítenek. A bennük lévő C és E vitamin az immunrendszerünket tölti fel energiával, védenek a megfázás és influenza ellen, sőt a szervezetünknek káros szabad gyököket a magas antioxidáns tartalom semlegesíti, ezzel megelőzve a rettegett rákos daganatok kialakulásának lehetőségét. Táplálkozástudományi szakemberek szerint, ha naponta kétszer fogyasztunk citrusféléket nemcsak a jó közérzethez, de egészségünk hosszú távú megőrzéséhez is biztos alapot adunk. Frissen, fáról szedve és egyben elfogyasztva a legjobb, ne hagyjuk ki, ha megtehetjük.
Aloe vera: Az adriai partvidéken megterem ez a csodálatos növény, amely a fentiekhez hasonlóan rendkívül sokrétűen hat szervezetünkre. Szintén immunerősítő magas A, C, E és B12 vitamintartalmának köszönhetően, megköti a szabad gyököket. Ugyanakkor kiváló gyulladáscsökkentő hatása miatt is népszerű. Nemcsak bensőnket védi, de kiváló hámosító, ha a bőrre alkalmazzuk, előbb gyógyul a seb, múlik a leégés, sőt rendszeres használatával védelmet nyújt a Nap káros UVB sugarai ellen.
Hozzászólás zárolva.