Ki az a sommelier?
Ma már Magyarországon az egyre több, igényes éttermekben találkozhatunk sommelier-kel (ejtsd szommelié).
A francia elnevezés egy külön szakmát takar, s a legjobban italkínálónak lehet fordítani. Szép és találó elnevezés a pohárnok (vagy főpohárnok) is, aki egyébként régen a királyi, főnemesi udvarok fontos és elismert személyisége volt. Sokan csupán azt a felszolgálót látják benne, aki a borokat kínálja a fogásokhoz.
Egy valódi sommelier-nek azonban minden italhoz kell értenie, a párlatoktól a sörökön, borokon át egészen az ásványvizekig. A hozzáértő és megbecsült sommelier nem csupán kínálja az italokat, hanem azok beszerzésében, az étlap fogásaihoz, az étterem stílusához legjobban illők kiválasztásában is aktívan közreműködik.
A szakma fontosságát jelzi, hogy a fejlett italfogyasztási kultúrájú országokban évente külön szakmai bajnokságot rendeznek, amelyek győztesei azután a világbajnokságon mérik össze tudásukat.
Magyarországon 1992 óta rendeznek Sommelier Bajnokságot. Az idei bajnok – megismételve tavalyi győzelmét – Fabók Mihály, a Gundel étterem sommelier-je lett.
Lovas Katalin
Hozzászólás zárolva.