Facebook hozzászólás
129

Ínyenckedjünk

Sokan azt mondják, az ínyencek sokat esznek, s ez roppant egészségtelen. Pedig a wellness életszemlélet fontos alkotó eleme a konyhaművészet alkotásainak az élvezete is. És ez csöppet sem mond ellent az egészséges táplálkozásnak. Mit is jelent tehát ínyencnek lenni?

Igényességet

a legjobbat, a legfinomabbat enni és inni, ami azt is jelenti, hogy egészséges és friss alapanyagból készüljön, egészségesen elkészítve. (Éppen csak annyira fűszerezve, annyira megsütve, megfőzve, hogy az alapanyag íze érvényesüljön, s tápértéke megmaradjon) Az adott fogás ízéhez legjobban illő italt kiválasztani.

Változatosságot és mértékletességet..

Az igazi ínyenc nem eszik sokat, inkább sokféléből, egy kicsit. Épp csak néhány falatnyit – mindegyik egy-egy új ízvilág. Az egyszerű hétköznapokban sem éri be egytál étellel. Manapság egyre inkább a vacsora válik fő étkezéssé – a családban is. Ínyencéknél azonban ez is minimum 3 fogás: kis előétel (vagy leves), főétel és desszert (egy falat édesség vagy sajt).

Művészi élvezetet.

A fogások sorának egymásra épülő, egymáshoz harmonikusan kapcsolódó ízei, az egyenként hozzájuk párosuló italokkal, az ételek tálalása, dekorációja olyanná teszik az étkezést, mint egy jól megkomponált előadás – vagy koncert, festmény vagy költemény.

Megadni az étkezés módját.

Egy ínyenc nem kapkod, nem siet. Nemcsak ha ünnepi az alkalom, vagy vasárnapi családi ebédre gyűlnek össze, hanem a hétköznapokon sem. Az asztal akkor is szépen van megterítve, és a fogások tálon (s nem lábasban) kerülnek az asztalra. Egy kortynyi aperitif – akár alkoholmentes is, s egy pohár kellemes ital (bor, sör, frissen facsart gyümölcs-, vagy zöldséglé) teszi teljessé egy ínyenc étkezését.

Ugye, hogy nincs dilemma: ínyenc vagyok, vagy egészségesen táplálkozom?



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…

Várják a jelentkezőket – legalább 100 000 fát ültetnek el a Nemzeti Faültetés…

Csányi Vilmos etológus, Geszti Péter, Litkai Gergely és az ötletgazda, a 10 millió Fa alapítója, Bojár Iván András,…
1 / 3 461

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!