Mit igyon, aki vezet?
Jelenleg általában abszolút „sémákat” kínálnak az étkezéshez alkoholmentes italok tekintetében, pedig egyre több autós nem kockáztatja meg az alkoholfogyasztást.
Az alkoholmentes kínálat pedig csupán az ásványvíztől a különböző gyümölcsleveken és juice-okon keresztül a mindenféle szénsavas üdítőkig terjed. Ezek pedig nemcsak, hogy nem igazán illenek a különböző ételekhez – sőt sok esetben rontják az ízhatást – hanem kreativitásban is, látványban is elmaradnak a szépen tálalt, finomabbnál-finomabb fogásoktól. Mit igyon tehát, aki vezet? Alkoholmentes koktélt! Ezek aperetifként fel-feltűnnek ugyan elsősorban fogadásokon, rendezvényeken, de a mindennapi kínálatban, az itallapokon csak nagyon kevés helyen vannak és otthon is csak kevesen fogyasztják.
Ezért arra kértük Morafcsik Pétert, a Magyar Mixer Szövetség elnökét, ajánljon néhány alkoholmentes kevert italt
„Nem véletlenül beszélünk kevert italokról, hiszen igazából ez a gyűjtőneve a különböző alap italféleségekből összeállított italoknak. A koktél megnevezés ugyanis, csak a maximum 7 cl. mennyiségű, kevert italokat illeti meg. Az ennél nagyobb űrtartalmú italoknak már long drink, daysi, cobler, stb. a neve.
Meg kell jegyezni azt is, hogy az abszolút „száraz” alkoholmentes kevert italt nehéz elkészíteni. Mindenképpen az alap valamilyen gyümölcs vagy zöldség leve illetve sűrítménye. Összhatásában kellemes, és nem túl markáns, frissítő ízhatások érhetők el.
Aperetifként mindenképpen valamilyen zöldségből készült koktélt ajánlanék, például egy Blody Mary-t, természetesen vodka nélkül, azaz Virgin Blody Maryt. (A „Virgin” mindig alkoholmentességet jelez.)
De más – egyébként alkoholos – koktél is elkészíthető és élvezhető alkohol nélkül is. Például Magyarországon is nagyon elterjedt, és sok itallapon megtalálható a kubai specialitás, a Mojito, melyet alkohol nélkül is össze lehet állítani, s így is nagyon élvezetes ital az autóvezetők számára. Ez étkezés közben is fogyasztható, és a menta frissessége, valamint a lime pikánsága nem veszi el az étvágyat, s nem zavarja az ételek ízének élvezetét.
Alapvetően az ásványvíz az – mint alkoholmentes ital – mely bármilyen ételhez fogyasztható. Ez a Mojito-ban is megtalálható, de különböző egyéb variációk is elképzelhetők. A lényeg a lime, amely megadja az ital pikánságát, majd nagyon kevés cukorszirup valamint gyümölcslé illetve friss gyümölcsök hozzáadásával, akár kézzel, akár turmix-szal összedolgozva, és ásványvízzel vagy szódavízzel feltöltve máris kész egy finom alkoholmentes ital.
Hozzászólás zárolva.