Ha nem süt nap, akkor süssünk valamit
Boldogan használjuk a civilizáció konyhai vívmányait, de nem szívesen mondanánk le azokról a különleges ízekről, amelyek csakis a szabad tűzön, izzó parázson sütés ősi időkből származó módszerével érhetők el. S persze arról az utánozhatatlan hangulatról sem, amelyet egy-egy ilyen alkalom teremt.
Akkor sem kell elszomorodnunk, ha rosszabbra fordul az idő, mert szerencsére ma már a szobába szorulva is megvannak a közös étekkészítés kellemes ceremóniái.
Az elmúlt idők folyamán a grillezett ételek palettája a világon mindenütt gazdagodott. A különböző tájak, országok jellegzetes ételei a magyar ínyenceket is meghódították. Így ma már a grillsütőkről, a sertés-, marha- vagy baromfihús mellől itthon éppúgy nem hiányoznak a halak vagy a tengeri különlegességek, mint a különféle zöldségek.
A sokszínűség, a gazdagodás talán éppen ez utóbbiak esetében érhető leginkább tetten: a krumpli, a hagyma, a paprika, a paradicsom, a gomba mellett hódít a – korábban inkább csak főve kedvelt – kukorica, a tök, a patisszon, a cukkini, a padlizsán. És ez a hazai étkezési kultúrában mindenképpen kedvező változásnak tekinthető.
Ezek a zöldségek közvetlenül vagy fóliában, esetleg vegyesen, nyársra tűzve is a rácsra kerülhetnek, nem beszélve arról, hogy ha ez különféle húsokkal együtt történik, hogyan gazdagíthatják egymás ízét. S természetesen ott van a hazai étkezéskultúrában első helyen álló burgonya is, héjában vagy anélkül, egészben vagy karikára vágva. A grillpartik csemegéje lehet, ha a zöldséget majorannalevelekbe vagy szalonnába csomagolva készítjük el. Bekerültek a kedvelt hazai grillreceptek közé a sajtok is; visszafogott ízével például egy grillezett gomolyaszelet egészen különleges élmény.
A sajtok a főszereplői a fondünek is – az elnevezés a franciául azt jelenti, hogy "olvasztott" -, amelynek nálunk is egyre több a híve. Nem kell hozzá más, csupán egy fondütál, amelyben felolvasztunk különféle érett, magas zsírtartalmú sajtokat, s ebbe a sajtmasszába villára tűzött kenyérdarabokat mártogatunk. S ma már nemcsak a sajtfondü hódít; ugyanilyen módon húsdarabkákat is süthetünk együtt az asztal közepére helyezett edényben, forró olajban, mindenki a maga ízlése szerint.
Aki a könnyebb módon elkészített étkek híve, az válassza a raclette-et, amelynek lényege, hogy az asztalvendégek kicsiny serpenyőjüket betolva a meleg készülékbe, sajtot is olvaszthatnak.
A közös sütés eszköztára is egyre gazdagabb. A hordozható kisebb-nagyobb faszenes grillsütők mellett mind több helyen mesteremberrel építtetnek kerti tűzhelyet, s az elektromos, változtatható grillfelületű, asztali grillsütők választéka is szélesedik.
A grill-raclette kombinációjú készülékek felhevített tetején – ami lehet kő vagy teflon – hús és zöldség egyaránt süthető-pirítható, az alul elhelyezhető kis serpenyőkben pedig sajt olvasztható a hús és zöldség mellé.
Hozzászólás zárolva.