Facebook hozzászólás
188

Három négyzetméteren kényelmes, szép fürdőszoba

Három négyzetméteren kialakítani egy komplett fürdőszobát? Persze kénytelen-kelletlen sokan megoldják ezt a bravúrt, mostani vendéglátónk variációján azonban egy percig sem érezni kompromisszumot, sokkal inkább nagy ívű stílust.

A lakás bejárata melletti aprócska helyiség az új építésű ház kettes számú, általában vendégfürdőnek nevezett helyiségeként szerepelt a terven. A család férfitagja azonban úgy döntött, ehelyett saját, első számú fürdőjévé lépteti elő.

[galeria azonosito=”old_126″ nyitokep=”” kepalairas=””]A cső alakú alaprajz,

amelyet a hosszú falon ajtó tör meg, alapvetően meghatározta a berendezés elhelyezését. Az ablaktalan falon eredetileg egy kisméretű, nem túl kényelmes fürdőkád volt, amit üvegfallal határolt, tágas zuhanytálcára cseréltek. A kis helyiségben ez eleve jelentős pluszterületet eredményezett, ráadásul a keret nélküli átlátszó fal szinte láthatatlan, így tágasabbnak mutatja a teret. Az ajtóval szemközti falra – ahol még közlekedésre is helyet kellett hagyni – került az egyedi tervezésű szekrénybe beépített mosdó, az ablak alá pedig a vécé. Nem volt hely semmiféle felesleges tárgy számára.

A tér optikai növelése érdekében olyan klasszikusnak számító megoldások sem hiányoznak, mint a mosdó fölötti teljes falat beborító, keret nélküli tükör. A tükör és az üveg egyetlen problémája, hogy az igazán makulátlan csillogáshoz folyamatos takarítást igényel. A tulajdonos praktikája, hogy mindjárt használat után egyetlen mozdulattal letörli a felületeket, így azokon nem tud vízkő képződni – s ezzel sokórás súrolást spórol meg magának.

A szabályok azért vannak,

hogy áthágja őket az ember, így kerülhetett az apró, szűk és csak egyetlen kicsi ablakon természetes fényhez jutó helyiségbe fekete padló és falburkolat. A fekete – ahogyan minden sötét szín – szűkíti a teret, tehát elméletileg csak nagy és világos helyiségben kelt előnyös hatást, de még ott is bátorság kell hozzá, hogy falszínként válassza valaki.

A sötét színek azonban nemcsak szűkebbé, hanem kuckósabbá is teszik a tereket. A kellemes összhatás eléréséhez persze az sem mindegy, hogy milyen is a választott szín aktuális árnyalata. Az ebbe a fürdőszobába vásárolt FAP burkolat pedig több szempontból is remek választásnak bizonyult. A hosszúkás lapok megfelelő irányban felrakva tágítják a teret, így ellensúlyozzák valamelyest a sötét árnyalatot. Ugyanez a hatása a selyemfényű felületnek is, amely finom csillogásával megakadályozza, hogy a hatás egy fekete lyukra emlékeztessen, helyette modern eleganciát sugall.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!