Veszélyes kórokozók lapulhatnak a konyhánkban
Az ételek külső, látható tulajdonságait – mint a csomagolás állapota, az azon szereplő információk vagy maga a termék megjelenése – magunk is ellenőrizhetjük. Az olyan rejtett összetevők, mint a kórokozók, természetes méreganyagok, szennyeződések és egyéb vegyületek, vagy éppen a hasznos anyagok felszívódását gátló „anti-tápanyagok” szintén befolyásolják azt, hogy mennyire biztonságos a boltok polcaira kerülő élelmiszer. A felelősség oroszlánrészét az élelmiszeripari vállalatok viselik, de szerencsére mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy biztonságos ételek kerüljenek az asztalunkra.
Ebben segítenek Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusának tanácsai:
Mire figyeljünk a vásárlásnál?
– Mindig tiszta, megbízható helyen vásároljunk. Kerüljük az elhanyagolt üzleteket és az illegális árusokat.
– Olvassuk el a termék minőségmegőrzési idejét!
– Ne vásároljunk szennyezett, sérült csomagolású terméket, felolvadt és visszafagyasztott árut.
– A megvásárolt élelmiszereket tisztaságuk és hőmérsékletük figyelembevételével elkülönítve szállítsuk haza.
Mire figyeljünk az élelmiszerek tárolásánál, előkészítésénél?
– A megvásárolt árut mielőbb tegyük a hűtőbe, mélyhűtőbe
– A nyers húst, baromfit, tojást, zöldségeket tároljuk és tisztítsuk elkülönítve a többi élelmiszertől.
– A gyümölcsök héját (a déli gyümölcsökét is!) mindig alaposan mossuk meg, akkor is, ha később meghámozzuk őket.
Mire figyeljünk az ételek elkészítésénél, elfogyasztásánál?
– A nyersanyagok előkészítése után alaposan mossunk kezet meleg vízzel, szappannal, esetleg körömkefével is.
– Csak tiszta és ép edényeket használjunk!
– Alaposan főzzük, süssük át az ételeket, fontos hogy az étel legbelső pontja is elérje a legalább 75 fokot.
– Ne az ujjunkkal vagy a főzőkanállal, hanem tiszta kiskanállal kóstoljunk.
– Az elkészült ételt ne tároljuk szobahőmérsékleten 2-3 óránál tovább.
– A hűtőben, mélyhűtőben tárolt élelmiszert elfogyasztás előtt alaposan forraljuk fel, erre különösen ügyeljünk mikrohullámú sütő használata esetén.
Mire figyeljünk a mosogatásnál, takarításnál?
– Nyers hús, baromfi, tojás feldolgozása után az általános tisztító-, zsíroldószerek mellett használjunk háztartási fertőtlenítőszereket is.
– Gondoskodjunk a takarító eszközök (pl. szivacs) alapos tisztításáról, rendszeres cseréjéről.
Hozzászólás zárolva.