Facebook hozzászólás
112

Veszélyes kórokozók lapulhatnak a konyhánkban

Az ételek külső, látható tulajdonságait – mint a csomagolás állapota, az azon szereplő információk vagy maga a termék megjelenése – magunk is ellenőrizhetjük. Az olyan rejtett összetevők, mint a kórokozók, természetes méreganyagok, szennyeződések és egyéb vegyületek, vagy éppen a hasznos anyagok felszívódását gátló „anti-tápanyagok” szintén befolyásolják azt, hogy mennyire biztonságos a boltok polcaira kerülő élelmiszer. A felelősség oroszlánrészét az élelmiszeripari vállalatok viselik, de szerencsére mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy biztonságos ételek kerüljenek az asztalunkra.

Ebben segítenek Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusának tanácsai:

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

– Mindig tiszta, megbízható helyen vásároljunk. Kerüljük az elhanyagolt üzleteket és az illegális árusokat.

– Olvassuk el a termék minőségmegőrzési idejét!

– Ne vásároljunk szennyezett, sérült csomagolású terméket, felolvadt és visszafagyasztott árut.

– A megvásárolt élelmiszereket tisztaságuk és hőmérsékletük figyelembevételével elkülönítve szállítsuk haza.

Mire figyeljünk az élelmiszerek tárolásánál, előkészítésénél?

– A megvásárolt árut mielőbb tegyük a hűtőbe, mélyhűtőbe

– A nyers húst, baromfit, tojást, zöldségeket tároljuk és tisztítsuk elkülönítve a többi élelmiszertől.

– A gyümölcsök héját (a déli gyümölcsökét is!) mindig alaposan mossuk meg, akkor is, ha később meghámozzuk őket.

Mire figyeljünk az ételek elkészítésénél, elfogyasztásánál?

– A nyersanyagok előkészítése után alaposan mossunk kezet meleg vízzel, szappannal, esetleg körömkefével is.

– Csak tiszta és ép edényeket használjunk!

– Alaposan főzzük, süssük át az ételeket, fontos hogy az étel legbelső pontja is elérje a legalább 75 fokot.

– Ne az ujjunkkal vagy a főzőkanállal, hanem tiszta kiskanállal kóstoljunk.

– Az elkészült ételt ne tároljuk szobahőmérsékleten 2-3 óránál tovább.

– A hűtőben, mélyhűtőben tárolt élelmiszert elfogyasztás előtt alaposan forraljuk fel, erre különösen ügyeljünk mikrohullámú sütő használata esetén.

Mire figyeljünk a mosogatásnál, takarításnál?

– Nyers hús, baromfi, tojás feldolgozása után az általános tisztító-, zsíroldószerek mellett használjunk háztartási fertőtlenítőszereket is.

– Gondoskodjunk a takarító eszközök (pl. szivacs) alapos tisztításáról, rendszeres cseréjéről.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Táplálkozási szokások, melyek segítik a zsírpárnák felszívódását

Sokan álmodozunk arról, hogy egyszer és mindenkorra megszabadulunk a testünkön megjelenő zsírpárnáktól. Ebben a…

Hogyan melegítsük fel magunkat télen energiatakarékosan?

Az otthon melege nagyon fontos nekünk, nőknek. A téli hónapokban pedig nemcsak jólesik kellemesen átmelegedni,…
1 / 3 464

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!