Mit együnk vashiány ellen?
A vashiányos állapot elsősorban a kismamák és a növésben lévő gyermekek esetében okozhat komoly problémákat. A vashiány következménye, hogy a vér nem képes elég oxigént szállítani, így az izomműködés csökken, sápadtak, fáradékonyak leszünk, és csökken a szellemi képességünk is.
Egészen extrém vashiányos állapotok következtében a kismamák esetében gyakoribb a koraszülés, kisgyerekeknél pedig lelassulhatnak a motorikus és mentális aktivitások. Amennyiben a fejlődésben lévő, iskolás gyermek étrendjéből hiányzik a vas, teljesítménye elmaradhat az átlagostól.
Ilyen esetekben a kiegészítő készítmények szedése mellett helyezzünk nagyobb hangsúlyt a tudatos táplálkozásra! Iktassunk be olyan funkcionális élelmiszereket a mindennapi étrendünkbe, amelyek helyreállíthatják szervezetünkben az egyensúlyt.
A vas a leginkább az állati fehérjékből szívódik fel, ilyenek a húsok, a máj, és állati belsőségek. A nyúlhús az egyik legjelentősebb állati vasforrás. 100 g nyúlhús fedezi egy átlagos ember napi vasszükségletét.
Talán kevés kismama tudja, hogy a nyúlhús az egyik első állati fehérjeféleség, ami már a kisbabáknak is adható. Érdemes tehát a nyúlhússal kísérletezni, és bevezetni a mindennapi étrendjükbe. A nyúlhús egy kellemes, nem karakteres fehér húsféleség, ami leginkább a csirke húsra hasonlítható. A húsából elkészíthető szinte mindenféle klasszikus étel, mint a raguk, paprikások, lehet sütni, rántani, grillezni. Májából, és húsából remek krémek, pástétomok készíthetők.
Az eredeti cikk a Gasztrabbit blogon olvasható: http://gasztrabbit.blogspot.com/2011/05/vashiany-ellen-egyunk-nyulat.html
Próbálja ki:
Bacon kalodában sült pórés nyúlpástétom:
http://gasztrabbit.blogspot.com/2011/03/bacon-kalodaban-sult-pores-nyulpastetom.html
Nyúl a puskacsőben erdei gombás cannellonival:
http://gasztrabbit.blogspot.com/2011/04/nyul-puskacsoben-erdei-gombas.html
Farfalle Bock mártásban bardírozott rozmaringos nyúllapockával: http://gasztrabbit.blogspot.com/2011/04/farfalle-bock-martasban-bardirozott.html
Hozzászólás zárolva.