5 tipp a friss levegőjű lakásért a húsvéti sütés-főzés közben is
Idén korán köszönt ránk a húsvét, ráadásul az időjárás is jóval hűvösebb a március végén megszokottnál. A fűtést még mindig nem állíthatjuk le, ezért az akár napokon át tartó ünnepi sütés-főzés alatt nem tárhatjuk ki az ablakokat. A sonkafőzés nehéz, zsíros gőzei azonban kíméletlenül lecsapódnak a falakon, beleivódnak a bútorokba. Hogyan szellőztessünk úgy, hogy folyamatosan cserélődjön a levegő a konyhában és az egész lakásban, de közben a fűtési energiát nem pazaroljuk? Van néhány tippünk..
Abszurdnak tűnik, de egy négytagú család páratermelése kb. 10 liter/nap. Húsvét táján a konyhában ez a páramennyiség többszörös is lehet, köszönhetően az ünnepi menü előkészületeinek. A mai korszerű szagelszívók mellett sokan nem gondolnak rá, hogy a sütéssel-főzéssel keletkező párás, zsíros levegőt frissre és oxigéndúsra cseréljék.
”Hivatásos gasztrobloggerként az időm nagy részét a konyhában töltöm. Szenvedélyem a sütés és a főzés, de az ezzel járó mosogatás és takarítás persze már nem tartozik a kedvenc időtöltéseim közé. A receptek kitalálásához, elkészítéséhez és precíz dokumentálásához ráadásul tiszta fejre van szükség. Az elhasználódott, párás levegőtől régebben gyakran megfájdult a fejem, fáradékonyabb voltam. Ezért főzés közben most már mindig szellőztetek, így az ételekből felszálló, sok esetben zsíros, olajos gőzök is könnyen eltávoznak a konyhából. A zsíros gőzök könnyen lecsapódhatnak a falon, ami penészesedéshez vezet, a konyhabútorok pedig foltosak, koszosak lesznek, és a takarításnak sosem lenne így vége. Húsvétkor a sonkafőzéssel járó zsíros páralecsapódás minden háziasszonynak gondot okoz, ezért javaslom, feltétlenül legyen nyitva ilyenkor is az ablak” – mondja Hadarik Rita, gasztro marketing tanácsadó, blogger, a népszerű www.ritakonyhaja.hu gasztroblog szerzője.
A konyhában tevékenykedés során is érdemes gyakran szellőztetni, de az ételek elkészültét követően is nyissunk egy nap többször is ablakot. A sütőből kiáramló nehéz, illatokkal teli levegő sokáig érezhető marad szellőztetés hiányában, ami hosszabb távon visszafordíthatatlan nyomokat hagy a lakáson.
Hogyan szellőztessünk hát? Fogadja meg Hadarik Rita és a VELUX Magyarország Kft. öt tanácsát, hogy a húsvéti készülődés még sikeresebb és élvezettelibb legyen, még a tetőtéri konyhákban is.
A főzés ideje alatt:
- Minden alkalommal kapcsoljuk be a szagelszívót. Győződjünk meg róla, hogy tiszta a berendezés szűrője. Ugyanis, ha eltömődött a főzés során lecsapódott zsír miatt, a szűrőn nem tud hatékonyan átszívódni a levegő.
- Csukjuk be a szobák ajtajait, amíg a menü készül. A főzés során keletkező szagok és pára így kevésbé fog szétterjedni otthonunkban.
- Nyissuk ki résnyire azt az ablakot, amelyik a szagelszívóhoz legközelebb van, miközben a készülék is működik. Ezzel a módszerrel a friss levegő bejuthat a konyhába, míg s elszívó elvezeti a gőzt és a párát. Ha nincs a lakásban elszívó, akkor a tűzhelyhez legközelebbi ablak legyen nyitva.
A főzés befejeztével:
- Nyissuk ki a konyha összes ablakát – szellőztető pozícióban – 5-10 percre. Ha csak egy ablak van, a lakás egy másik ablakának kinyitásával csináljunk kereszthuzatot. Az elhasználódott levegő helyére így friss levegő kerül anélkül, hogy a helyiségek jelentősen lehűlnének. A leghatékonyabb légcsere érdekében egy nap legalább háromszor javasolt az 5-10 perces szellőztetés.
- Ha tetőtéri lakásról van szó, és a konyhában vagy annak közelében van a tetősíkablak, akkor az úgynevezett ”kéményhatást” hívhatjuk segítségül: egyszerre tartsuk nyitva a homlokzati ablakokat és a tetősíkablakot. A konyhába azonnal friss levegő áramlik, miközben a párás, meleg levegő a tetőn át távozik.
Hozzászólás zárolva.