A finomságok kedvéért megéri egy kis felfordulást csapni a konyhában. Ha azonban a kifutott, kifröccsent zsíros maszatokat hagyjuk a felületre száradni, esetleg odaégni, azzal nem csak eszközeink tartósságát, de sokszor a készülő étel ízét is elrontjuk. Ha tehát a gázrózsa nem gyullad meg elsőre, a sütemény pedig nem sül át egyenletesen, legfőbb ideje takarítani!
A jó séf épp olyan büszke a főztjére, mint a konyhájára, ezért okosan választ új eszközt, és vigyáz a meglévőkre is. Például új főzőlap vásárlásakor jó tudni, hogy a kerámiafelületet sokkal könnyebb tisztán tartani, mint az inoxot. Új sütő vásárlása esetén pedig érdemes tájékozódni a sütő tisztító funkcióiról: a pirolitikus sütők például egyszerűen leégetnek minden szennyeződést a sütőtér faláról, a gőzsütők pedig gőzzel oldják fel a szennyeződéseket, megkönnyítve ezzel a tisztítást.
Ha a meglévő eszközöket kell tisztán tartani, segíthetnek az alábbi hasznos tippek!
● Alapszabály, hogy a szennyeződéseket mindig frissen távolítsuk el, mert ha rászárad, odaég, sokkal nehezebb dolgunk lesz.
● Fontos, hogy a tisztításhoz ne használjunk szemcsés tisztítószereket, mert összekarcolhatják a felületet. Válasszunk inkább szappant és vizet, mert ezekkel minden felület tisztítható.
● A gáztűzhely gázrózsáiról fogkefével dörzsölve tudjuk legjobban eltávolítani a szennyeződést, a rózsa alatt a rozsdamentes acélfelületeket pedig erre a célra fejlesztett tisztítószerrel érdemes áttörölni.
● A kerámia- vagy indukciós főzőlapoknál ugyancsak a segítségünkre lehet a régóta jól bevált szappan és víz. Ha valami nagyon csúnyán odaégett, akkor érdemes beszerezni egy erre a célra kifejlesztett „borotvát” vagy akár egy sima borotvapengét. (Utóbbival óvatosan bánjunk, meg ne vágjuk a kezünket!) Ha a pengét körülbelül 30 fokos szögben toljuk végig a főzőlapon, szépen felszedi az odaégett szennyeződést, de nem karcolja meg a felületet.
● A sütőtér tisztítása akkor a legegyszerűbb, ha öntisztító sütőnk van, ám ha még nincs ilyenünk, megint csak szappannal és vízzel takarítsunk! Legyünk viszont óvatosak! A tömítéseknél vigyázzunk, mert ha ezek sérülnek, romlik a sütőnk teljesítménye.
Legyen szó akár meglévő főzőlapról, sütőről, szabadon álló tűzhelyről vagy épp újonnan vásárolt konyhagépről, ne feledjük, hogy ha rendszeresen tisztítjuk és gondosan karban tartjuk, egyszóval szeretjük őket, akkor sokáig megbízható társaink maradnak a sütés-főzés során.
Forrás: Electrolux
Hozzászólás zárolva.