Facebook hozzászólás
1 792

Táplálkozási javaslatok daganatos betegeknek – de nem csak nekik

A daganatok megelőzésében a táplálkozásnak is fontos szerep jut. Vajon milyen ételek fogyasztása, vagy éppen elkerülése ajánlott akkor is, ha már kialakult a betegség? Ehhez adunk szakértői segítséget!

Gyakorta kérdezik a táplálkozási szakértőktől, hogy daganat, rákos betegség esetén mit egyenek. Most csokorba szedtük a legfontosabba ajánlásokat. Ezek megszívlelése nemcsak a már kialakult rák esetén, hanem megelőzés céljából is mindenkinek tanácsos.

Sok lila, vörös és piros bogyóst együnk! – Kép: Pixabay

A daganatosok táplálkozásának mai, korszerű diétás irányelvei a következők:
● a fehér lisztes és cukros ételek/italok bevitelének radikális csökkentése, elhagyása;
● fehér cukor helyett xyllit, eritritol, juharfaszirup;
● kizárólag teljes kiőrlésű vagy egyéb (például gesztenye-, tökmag-, lenmag-, szőlőmag- és kendermag-, szezámmag- és kókusz-) lisztekből/lisztekkel készült ételek fogyasztása;
● növényi fehérjék bőséges fogyasztása;
● az állati fehérjék csökkentése – főleg májérintettség esetén;
● jobbra forgató tejsavóban dús ételek és italok – például savanyú káposztalé, édes tejsavó evése-ivása;
● lúgosító élelmiszerek, főleg zöldségek és köles rendszeres bevitele; naponta 5 alkalommal zöldség, gyümölcs evése, ivása, minél több zöldszínű és narancssárga étel, ital;
● enzimekben gazdag gyümölcsök – ananász, papaja, mangó – és zöldségek evése;
● sok lila, vörös és piros bogyós fogyasztása, mert ezek rezveratrol-tartalma magas; a rezveratrol pedig hatékony sejtvédő antioxidáns;
● brokkoli, cékla, káposztaféléka, sok sárgarépa rendszeres fogyasztása;
● naponta cékla-, sárgarépalé ivása például szőlőmag- és lenmagolajjal keverve;
● természetes fűszerek bőséges és gyakori használata, főleg: kurkuma, gyömbér, fahéj, curry, chili, fokhagyma, bazsalikom (gyulladáscsökkentők és daganatképződést fékező hatásúak);
● füstölt, pácolt ételek elhagyása;
● sütéshez, főzéshez például kókuszzsír használata;
● hidegen sajtolt lenmag-, köménymag-, szőlőmag-, tökmag-, szezámmagolaj naponta többszöri fogyasztása (váltakozva); a hidegen sajtolt olajokat utólag tegyük az ételekhez, salátákhoz
● a sok sófogyasztás kerülése, lehetőleg Himalája-só használata;
● élvezeti szerek – például feketekávé, alkohol – teljes elhagyása; stimulálásra inkább zöld tea ajánlott, mert ebben sok a flavonoid és az epigallocatechin-gallat, amely daganatnövekedés-gátló.;
● rendszeresen rövidebb salaktalanító kúra, zöldség-gyümölcsnapok;
● lehetőség szerint szűrt, tisztított víz fogyasztása; a zöldség-, gyümölcsleveket is ezzel hígítsuk, a gyógyteákat ebből főzzük. (Forrás:balaicza.hu)

Víz és víz között is van különbség! Nem is kevés…
Színtelen, szagtalan, átlátszó, és nélküle elképzelhetetlen a létezés. Életelixír vagy „csak” szomjoltó folyadék a víz? Nem kétséges, hogy mindkettő. Ám hogy milyet fogyasztunk, az bizony nem mindegy! Mert ugye sokféle van…


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!