Facebook hozzászólás
231

Boldog fertőzésmentes nyarat!

Durván megkeserítheti a nyarunkat egy gyomorrontás, hasfájás, hasmenés, hányás, amelyek  a higiéniás szabályok betartásával nagyrészt megelőzhetők lennének. Mit tegyünk, hogy a nyári melegben az étkezések kellemetlen mellékhatásait elkerüljük? Van néhány hasznos tippünk!

 

Az ételmérgezéssel összefüggésben elsőként a tojásra, a tejtermékekre vagy húsokra gondolunk, pedig a zöldség- vagy gyümölcsfélék is okoznak panaszokat – figyelmeztet dr. Hidvégi Editgasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Minden gyümölcsöt mossunk meg fogyasztás előtt! – Kép: wikimedia

Az Egyesült Államokban 2011-ben lezajlott lisztériajárványt például fertőzött sárgadinnye fogyasztása idézte elő, de 2009-ből ismerünk olyan eseteket is, ahol fertőzött mogyoró okozott szalmonellás megbetegedéseket. A sokszor kórházi ellátást is igénylő vagy akár végzetes kimenetelű esetek többsége azonban az ételek helyes tárolásával és elkészítési módjával, illetve alapos tisztítással megelőzhető. A fertőzések többsége a várandósokra, idős, legyengült immunrendszerű egyénekre és kisgyermekekre jelent nagyobb veszélyt, így esetükben mindig nagy körültekintéssel járjunk el az ételek elkészítése során.

A magas lázat, izomfájdalmat, hányingert, hasmenést okozó lisztériabaktérium a gyümölcsök, zöldségek mellett kész hústermékekben, joghurtokban, lágy sajtokban is előfordulhat. A tejtermékek mellett a nyers tojás és húsok, valamint bizonyos zöldségfélék fogyasztása szalmonellafertőzést is okozhat. A tünetek hasonlóak, de – a 12–72 órán belül jelentkező szalmonellás panaszokkal szemben  – lisztéria esetében a fertőzött étel elfogyasztását követő 2 naptól kezdődően akár 2 hónappal később is megjelenhetnek.

Hepatitisz-kisokos
Mit tudsz a hepatitiszvírus terjedéséről? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyeket mindenkinek tudnia kell a hepatitiszbetegségről és a terjedéséről.

Az E.coli nevű kórokozó nevét is ismerhetjük már, 2006-ban például fertőzött spenót fogyasztása okozott járványt az Egyesült Államokban. A hasi fájdalmakat, hasmenést, hányást okozó baktérium emellett darált marhahúsban, pasztőrözés nélküli gyümölcslevekben vagy tejben is előfordulhat.

A májbetegséget okozó, fáradtsággal, lázzal, levertséggel és súlyvesztéssel járó Hepatitisz A fertőzések egyértelműen a higiéniás szabályok elmulasztását jelzik. A betegség ellen létezik védőoltás is, de megelőzését az ételek készítése, elfogyasztása előtti alapos kézmosással segíthetjük.

A gyakran egyszerű gyomorhurutként kezelt, gyomorgörcsöket, heves hasmenést, hányást okozó norovírusok egy-két napig okoznak panaszokat, míg a csirkehúsokban előforduló Campylobacter nevű kórokozó akár véres hasmenést is előidézhet. A felsoroltak mellett a tenger gyümölcseivel is bánjunk óvatosan, alapos átsütés nélkül a szervezetbe jutva szintén fertőzések forrásai lehetnek.

Mit tegyünk a gyerekkel hasmenés idején?
Gyakran kétségbeesnek a szülők, ha a csecsemőknél, kisgyermekeknél hasmenést tapasztalnak. Mi lehet a „nagydolog” hátterében? Mikor kell orvoshoz fordulni? Ebben segít a szakértőnk.

Mire figyeljünk?
● Alapvető, de sokszor mégsem fordítunk rá kellő időt, figyelmet: mossunk kezet, mielőtt a konyhába lépünk, akár főzés, sütés vagy étkezés céljából tesszük.
● A zöldségeket, gyümölcsöket felhasználás előtt alaposan mossuk és szárítsuk meg, fogyasztásig tároljuk hűtőben, elkülönítve a több élelmiszertől.
● A spenót, saláta, káposzta és egyéb zöldségek külső leveleit távolítsuk el, a többi, felhasználásra szánt levelet külön-külön, egyesével mossuk le.
● A főzés szintén segíthet a fertőzések megelőzésében, magas hőmérsékleten a legtöbb kórokozó elpusztul.
● A konyhapultot, vágódeszkát mindig alaposan tisztítsuk meg, különösen nyers hús vagy zöldségek feldolgozását követően.
● Az elkészített ételt rövid időn belül tálaljuk, és fogyasszuk el, a maradékot mielőbb tegyük hűtőbe.
● Húsok készítése során soha ne tegyük a már alaposan átsütött készterméket a még feldolgozás előtt használt, korábban a nyers hús tárolására szolgált edénybe.
● A lejárt szavatosságú terméket ne fogyasszuk el, még akkor sem, ha hűtőben tároltuk.
● A tojásokat feltörés előtt mindig alaposan mossuk át. A nyers tojást tartalmazó ételeket kerüljük a nyári melegben, ezek szinte pillanatok alatt megromolhatnak a hűtőből kivéve. Ez okból a lágy tojás fogyasztása sem javasolt, a tojást tartalmazó fogásokat süssük alaposan át.

A gyomorfertőzések többsége ágynyugalom, diéta és bőséges folyadékfogyasztás hatására magától is gyógyul pár napon, egy héten belül. A rizikócsoportba tartozó idősek, kisgyermekek és legyengült immunrendszerű betegek esetében azonban súlyosabb panaszok is jelentkezhetnek, amelyek kezelése orvosi segítséget, gyakran kórházi kezelést igényel. Forduljunk orvoshoz, ha elhúzódó, magas láz, véres széklet, csillapíthatatlan hányás vagy 3 napnál tovább tartó hasmenés jelentkezik. A vizelet csökkenése, a száraz száj, zavartság a kiszáradás jelei lehetnek, gyanú esetén hívjunk orvosi segítséget. (Forrás: allergiaközpont)

Cukrozott narancshéj? Citromhéj a sütibe? Csak óvatosan!
Gyümölcsvásárláskor nem csak az árra kell figyelni! A növényvédő szerrel kezelt gyümölcsök felületén ugyanis jócskán marad a vegyszerekből. Ezért az aluljáróban árult gyümölcsöt felejtsük el, de a boltokban kapható minden gyümölcsöt otthon meg kell mosni! Citromhéjból pedig inkább a biót tegyük a sütibe!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!