Allergiás vagy a tojásra? Ezzel helyettesítheted!
A tojásallergia főként gyermekkorban alakul ki, de előfordulhat olyan eset is, amikor felnőttkorban jelentkezik. Kezelésének egyetlen módja a tojásmentes diéta, ami nem azt jelenti, hogy nem ehetsz finom ételeket. Van, amivel a tojás remekül helyettesíthető!
Ha a szervezet a tojásban található valamelyik fehérjét allergénként ismeri fel, és az immunrendszert védekezésre készteti, tojásallergia valószínűsíthető. Tojásérzékenység esetén sem a tojásfehérje, sem a tojássárgája, továbbá más szárnyasok tojása sem fogyasztható az erős keresztreakció miatt. A tojásallergia kinőhető, kezelése a teljes tojásmentes étrend.
Nem csak a tojás fogyasztását, de még a szárnyasok tollával történő érintkezést is kerülni kell. Előfordulhat keresztreakció a csirkehúsra is, azonban a csirkehús immunválaszt kiváltó hatása alacsony, ezért a fogyasztása csak erősen pozitív reakció esetében, az orvos utasítása alapján kerülendő
Minden ételt, a tésztákat, édességeket is ezeknek az alapanyagnak a kihagyásával kell elkészíteni. A készen vásárolt termékek összetevőt is gondosan át kell tanulmányozni, hogy nem tartalmaznak-e akár csak nyomokban is tojást, tojásport. Jó tudni, hogy főzés és sütés alkalmával sem csökken a tojás allergizáló hatása. A tojásmentes diéta kivitelezéséhez Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa ad hasznos tanácsokat.
Tippek, hogyan kerüljük el a tojás fogyasztását:
● a durumlisztből készült tészták tojásmentesek,
● linzertésztát tojás nélkül is készíthetünk, ugyanolyan finom lesz,
● tojás nélküli tésztát kevés kukoricaliszttel készítsünk, hogy szép sárgás színe legyen,
● panírozáshoz tojás helyett használjunk tejet.
Tyúktojást nem helyettesíthetünk más szárnyasok tojásával, mert hasonló fehérjeszerkezetük miatt szintén allergiát okozhatnak.
A tojást helyettesíthetjük:
● tojáshelyettesítő porral (Loprofin – nem tartalmaz glutént, tehéntej-fehérjét, tejcukrot, gyümölcscukrot és szóját; Femini),
● kukorica-és burgonyakeményítővel,
● gyümölcsökkel – jó tojáshelyettesítők kevert süteményekben, használható banán- vagy almapüré (1 tojást kb. 8 deka banán- vagy almapürével lehet pótolni),
● lenmaggal: a magok vízbe áztatása, esetleg megfőzése után az összeturmixolt keverék zselés állományú és dióra emlékeztető ízű lesz, jól alkalmazható egyes sütemények készítéséhez (1 tojást körülbelül 1 evőkanál lenmag és 3 evőkanál víz keverékéből készült massza helyettesíthet).
Ha tojás szerepel egy receptben, az összetevők összetapasztása, például vagdaltak készítése során a tojás helyett – sűrítő és zselésítő hatásuk miatt – jól alkalmazható még a héjában főtt és melegen áttört, majd kihűtött burgonya vagy a paradicsompüré is. Érdemes a vagdalt pogácsát muffinformában megsütni, így jobban megőrzi az alakját.
Hozzászólás zárolva.