Facebook hozzászólás
184

Ami egy tengerparti nyaraláson kihagyhatatlan

A magyar turisták zöme az idén nyáron a görög, a spanyol és az olasz tengerpart felé veszi az irányt. Az utazók többsége nem csak a tájban gyönyörködik, hanem szereti kipróbálni a helyi gasztronómiai finomságokat is. De hol, milyen ételeket érdemes megkóstolni a tengerparti vakáció ideje alatt.

Sok hús, csak úgy görögösen
A görög konyha igen egészséges, rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, halat (pszárjá), tenger gyümölcseit (thallaszina) fogyasztanak. A hagyományos húsételek marha és birkahúsból készülnek és legtöbbször grillezett formában (gyros), vagy nyársra húzva (souvlaki) kerülnek az asztalukra görög salátával, hivatalos nevén a horiatiki-vel.

A görög saláta itthon is nagy kedvenc Kép: Pixabay

Az ókori Hellász földjén járva érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat, a sűrű joghurttal, kaporral készült uborkasalátát a tzatzikit, a darált hússal, paradicsommal egybesütött rakott padlizsánt a muszakát, amelyet általában hagyományos kis cserépedénykében szolgálnak fel. Népszerű főétel a pastitsio, a darált húsos makaroni, amelyet besamell mártással sütnek össze. Kísérletezőbb turistáknak ajánlhatóak a juhtejből készült sajtok, joghurtok. Utóbbiakat mézzel elkeverve fogyasztják és igazán mennyei csemege lehet a korfui, krétai tengerparti pihenés alatt.

Ahány ház, annyiféle a spanyol konyha
Spanyolországban a hatalmas földrajzi távolságoknak köszönhetően a konyha, az építészet és a kultúra is tájegységenként különböző. Gasztronómiájukra erős hatással volt a római, a mór és a zsidó konyha. Amerikából elsőként Spanyolországba érkezett meg a paradicsom, a paprika, a kukorica, a burgonya, amelyek a mai napig a spanyol konyha fő hozzávalói.

Vacsora előtt, késő délután érdemes a spanyol bárokban borokat kóstolgatni és közben kipróbálni az apró ízletes előétel falatkákat az úgynevezett tapasokat. Ezek sokféle változatban készülnek, többek közt tenger gyümölcseivel, és kolbásszal (chorizo).Egyik legnépszerűbb főételük a vasedényben sütött, tengergyümölcseivel, hússal, zöldséggel, vagy sáfránnyal ízesített szaftos rizs, a paella, amely eredetileg Valenciából származik.

A nyári forróságban nagyon jól esik a hideg paradicsomos, uborkás, fokhagymás, olivaoljaos, ecetes zöldségleves a gazpacho. Bátran ajánlhatóak a bab ételeik is és a sültjeikben sem fog senki csalódni. Desszertként pedig a két legismertebb fogás a flan, apró cseréptálkában felszolgált karamellizált cukros vaníliás pudding, valamint fahéjas porcukorba mártott sült tésztarudacska, a churros.

Az olasz dolce vita
Az itáliai konyha világszerte népszerű. Ennek oka egyszerű. Az olaszok mottója a dolce vita, azaz együnk igyunk szeressünk, élvezzük az életet.
Az olaszországi nyaralás elképzelhetetlen a trattoriák, a helyi éttermek meglátogatása nélkül. Ezek esetében először mndenkinek a finom friss tészák, pizzák jutnak eszébe. Érdemes minél többfélét megpróbálni, mert a tésztákat itt frissen készítik, nem szárított formában használják, mint idehaza. Pizzák esetében azonban készüljünk fel, hogy nem a feltét mennyisége hanem a milyensége a lényeg.

Olasz sajtos lepény a mamma konyhájából
A focaccia egy hagyományos olasz sajtos lepény, amely évszázadok óta megtalálható a tüzes déliek étkezőasztalán. Mivel elkészítése rendkívül egyszerű, ezért a közelgő borozgatós nyárestéken mi is meglephetjük barátainkat ezzel az ízletes fogással, a siker garantáltan nem marad el.

A pizza mellett rengetegféle hal és tengeri gyümölcs közül választhat a turista. Szinte mindenféle húsfajta megtalálható az olasz gasztronómiában, a fűszerezésük azonban eltérő a mienktől. Előszerettel használnak bazsilikomot, kakkukfüvet, oreganot, olivaolajat, pardicsomos mártásokat, szeretik a színes fogásokat. Szerencsére ezek az ételek könnyűek, mégis laktatóak.

Érdemes megkóstolni az olasz paradicsomlevest a minestronét, illetve az antipastikkal, előételekkel is megéri kísérletezni, a papírvékonyságúra szeletelt pármai sonka, ropogós kenyérrel, fekete olajbogyóval mennyei ízélményt nyújt.
Az pedig vitán felül áll, hogy az olasz fagylalt kihagyhatatlan. Ha máskor nem, a tengerparton muszáj engedni a gelato csábításának – ajánlja a hazai Invia online utazási ügynökség. Az életforma receptjei között mindenki találhat magának még „délies” finomságokat!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!