Facebook hozzászólás
215

Miért olyan jó, ha sportol a gyermek?

Mai társadalmunkban egyre riasztóbb adatok kerülnek napvilágra nem csak Magyarország, hanem az egész világ egészségügyi helyzetére vonatkozóan. Az orvosszakértő rávilágít, hogy gyermekkorban elkezdett tudatos életmód, amely elsősorban aktív sporttal jár együtt, milyen pozitív hatásokkal van egészséges felnőtté válásunkra.

Nem lehet elég korán kezdeni – Kép: SXC

„A megelőzés mindig sokkal jobb és hatékonyabb, mint az, amikor már gyógyításra van szükség” – mondta Dr. Gyarmati Andrea, neves gyermekgyógyász és korábbi olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó. „Ennek egyik leghatékonyabb és legélvezetesebb módja a sportolás. Bizonyított tény, hogy  a sport hatással van az értelmi- pszichikai fejlődésre, az intelligenciára, a szókincs és a megfigyelőképesség,  valamint a mozgásos teljesítmény alakulására. Másrészről csökkenti a mozgásos nyugtalanságot, impulzivitást, növeli a figyelmet, az állhatatosságot. Nő a gyerek önállósága, saját magába vetett hite”- mondta a szakember.

A mozgásszegény életmódnak konkrét, káros hatásai vannak, nem csak a felnőtteknél, hanem bizony a gyermekeknél is.  „Ha egy gyereknél (és persze felnőtt esetében is) állandósul a mozgáshiány, hosszú távú károsodásra számíthatunk. Gerincferdülés, testtartási problémák, túlsúly, anyagcserezavarok és gyenge immunrendszer lehetnek a következmények már gyermekkorban. Később felnőttkorra szív-és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, cukorbetegség, depresszió, de még a daganatos megbetegedések előfordulása is összefüggésbe hozható a mozgásszegény életmóddal. Véleményem szerint tehát mindenki számára kívánatos a testedzés”- fejtette ki Gyarmati Andrea.

Talmácsi Gábor gyorsasági motorversenyző, 2007-ben a MotoGP 125 cm³-es kategóriájának világbajnoka. Jelenleg sportsérüléséből lábadozik –innen is jobbulást kívánunk Neki-, pár mondat erejéig megosztotta velünk, számára mit adott a kisgyermekkorában elkezdett versenyszerű sport.

„(…) Célt adott az életemnek és rengeteg kitartással elértem a csúcsra és világbajnoki címet szereztem. A sport nagyon sokat fejlesztett a személyiségemen. Megtanultam igazán küzdeni, nyelveket tanultam, önfegyelmet tanultam. (…) Az egészséges táplálkozás a mai napig prioritás az életemben. Élsportolóként ez alapkövetelmény. Fantasztikus, amit ez a sport adott számomra!”- mondja a világbajnok.

A sport kiemelt fontossága életünkben vitathatatlan. Épp ezért az egyik budaörsi lakberendezési áruház augusztus 10-11-én tartott családi hétvégéje is a Sport, Egészség témakörében kerül megrendezésre. A Kika budaörsi áruházában megrendezett esemény célja, hogy minél több sportágat kipróbálhassanak gyerekek és felnőttek (streetball, kispályás foci, ping-pong, box, tollaslabda, ugrókötél, röplabda stb.-az Intersport és a Sportház támogatásával), valamint a hétvége fellépői és kiállítói is e témában érkeznek az eseményre.

Fellépők: Vig Balázs, a Három bajusz gazdát keres és A rettegő fogorvos című mesekönyvek szerzője; Fehér Grácia zumba oktató; Budaörsi Tamburello Sport Club; Topánka Szilárd krav maga bemutató; Fábián Márk (Magasugrás) és Kovács Krisztián (Flatland) unicikli világbajnokok bemutatója; Budaörsi Kick-Box SE; Budaörsi Szabadidő és Versenysport Egyesület, Törökbálinti Shaolin Kungfu Egyesület; Érdi Torna Club Sportegyesület; Lac.K.O. Fighting Érd bemutató; Totalfight Team MMA bemutató; Capoeira Cangaco CDO Csoport; TTC Gerevich Aladár Vívó Szakosztály, Törökbálint. Kiállítóként találkozhatunk az Abacus Business&Wellness Hotel, a Hétkúti Wellness Hotel, valamint a Lifestyle Hotel Mátra képviselőivel is, továbbá több szerencsés és sportot kipróbáló vendég is nyereményekre számíthat. Vasárnap még a Talmácsi Motorsport kismotoros gyakorlópályáján is kipróbálhatják magukat az oda látogatók. A legkisebbeknek lufihajtogatás, arcfestés, kézműves foglalkozás, trambulin, ugrálóvár, sőt még Mini Olimpia is lesz programként.

Nem csak a fiataloké a világ

Egyszerre több krónikus betegségben szenvednek, de elégedettebbek, testileg és szellemileg frissebbek és önállóbak a száz éven felüli németek, mint a kétezres évek elején voltak. A százévesek generációjában jelenleg egy főre átlagosan négy krónikus betegség jut. A többségnek nem jó a látása és a hallása, kétharmaduk mozgási problémákkal és egyensúlyzavarral is küszködik. Ugyanakkor az első felmérés óta növekedett azoknak az aránya, akik önállóan intézik a pénzügyeiket, és egy sor egyéb teendőt, például a főzést, tisztálkodást is többen tudják egyedül végezni.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Eljegyzési ajándékötletek a jegyespár hölgytagjának

Az eljegyzés egy életre szóló lépés, melynek során a páros megteszi az első lépést, hogy összekösse az életét. A…

Egy történet, amit érdemes megismeri a mózeskosárról

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy miért nevezik így a babakocsi egyik részét. A titulus viszont egy nagyon…
1 / 3 454

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!