Facebook hozzászólás
279

Te vagy az oka, ha a gyerek pornót néz?!

Kétségbeesünk vagy csak bólogatunk, amikor azon kapjuk a gyerekünket, hogy pornóújságot olvas vagy éppen pornófilmet néz? Vajon hogyan reagálunk erre? Nagyon úgy tűnik, hogy ez attól függ, nekünk milyen a viszonyunk ezzel a műfajjal.

Papírgyűjtés volt az iskolában, amikor is mindenféle színes és színtelen újság futott át kézen-közön. A konténerre dobálós munkamenet azonban fennakadt egy időre, amikor az ötödikes fiúk hétrét görnyedtek az egyik újság fölött. A „pléboj” egy régebbi száma kötötte le a kamaszok figyelmét.

Figyeltem a rácsodálkozó arcokat. Volt, aki vihogva mutogatott, a másik tapasztaltan magyarázott, a harmadik dicsekedett, hogy ő már pornófilmet is nézett, míg a negyedik mosolyogva legyintett, és dobálta tovább a konténerbe a papírt. Nem kérdés, hogy melyikük volt felkészítve a látványra…

Vajon felkészültél arra, hogy egyszer a te gyereked is hazaállít majd egy ilyen újsággal? Vagy beleles egy pornófilmbe? Hogyan válaszolsz majd a kérdésekre?

Először is ne háríts, ne tologasd odébb témát, ne kerüld ki, és ne adj buta magyarázatokat! De azt se mondd, hogy „majd ha felnőtt leszel, akkor izgasson ez téged, édes fiam!”. Az, hogy mit mondasz erről, attól is függ, hogy te mit gondolsz róla.

„Minden perverzió, ami nem egy másik ember személyiségéhez, a hozzá fűződő érzelmekhez, vágyakhoz kötődik, nem más, mint személytelen technika. Viszont semmi sem perverzió, ami személyes” – állítja Mérei Ferenc. Ha két ember érzelmileg is összetartozik, és ők szabadon döntenek valami mellett, akkor az a dolog nem perverzió, hanem az ő közös örömük, szórakozásuk.

A jó szex lehet a hosszú élet titka
A szexuális élet és az egészségi állapot közt már számos összefüggést sikerült bizonyítani, például a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása alacsonyabb a rendszeres nemi életet élők körében, és kisebb számos pszichés zavar, köztük a depresszió kockázata is. Ám most már a jó szexet az egészséges és hosszú élet egyik kulcsaként is emlegetik amerikai kutatók.

A pornó azonban totálisan személytelen, nem két ember érzelmi kapcsolatáról, csupán a szörnyű trükkök unalmas sorozatáról szól. Ha a szülő tisztázta saját viszonyát is ezzel, akkor helyesen tud a gyerek ez irányú kérdéseire is reagálni.

Ha visszaemlékszünk, nálunk is ott pózoltak szobák falain az aktuálisan dögös nők és izmos férfiak fotói, mi is firkáltunk obszcén feliratokat a WC-k ajtajára, szövögettük és skandáltuk az erotikus versikéket, és rajzoltunk homokba vagy bármilyen véshető helyre nemi szerveket. Láttunk a nagymamánál állatokat egymásra hágni, nemzeni és szülni, minden a szemünk előtt zajlott, s bár érdekes volt, mégsem betegesen izgató. Az egészséges „erotika” része” volt.

Nem kell aggódnunk tehát, ha a 9-10 éves gyerek pornóújságot vesz a kezébe, és így találkozik ezzel a világot átszövő vággyal, a vonzódással, a szexualitással. Ha a kamasz gyerek kiskora óta őszinte kapcsolatban van a szüleivel, és minden szexszel kapcsolatos dologról tabuk nélkül érdeklődhet, akkor csak annyi a teendő, hogy ezt a „problémát” is a megfelelő módon a helyére tesszük.

Ahogy korábban magunkat is.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!