Januártól jobb lesz a menza?
Sokak emlékezetében még ma is aktívan él az iskolai menzák ízvilága, és habár kétségtelenül volt egy-két nagy kedvencünk, az ételek többségére mégsem az ízlelőbimbóknak nyújtott élvezet miatt emlékszünk. A januártól életbe lépő menzarendelettel a helyzet vélhetően változik majd.
Régóta hangoztatják a szakemberek, hogy az egészséges táplálkozási szokásokat már gyermekkorban érdemes kialakítani, hiszen a rossz étrend fontos szerepet játszik a felnőttkorban megjelenő szív- és érrendszeri, daganatos, csontízületi, valamint gyomor-bélrendszeri megbetegedések kialakulásában. Napjainkban egyre több gyermek csak az óvodában vagy iskolában jut megfelelő táplálékhoz, így a gyerekélelmezés szerepe és felelőssége is egyre nagyobb.
2011 nyaráig jogszabályi keretek között zajlott a közétkeztetés, ám 2011. augusztus elsejétől csupán egy táplálkozás egészségügyi ajánlás szabályozza a rendszert.
Korábban is érkeztek panaszok az ombudsmani hivatalhoz a közétkeztetéssel kapcsolatban, de az ajánlás életbe lépése után a bejelentések száma megsokszorozódott. Legtöbb probléma az étkeztetés minőségével, mennyiségével és a speciális étkezési igények kielégítésével kapcsolatban merült fel. A gyakori bejelentések miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellátogatott több száz hazai gyermekétkeztetést végző intézménybe, és sajnos arra a megállapításra jutott, hogy a legtöbb helyen furcsa ízű és állagú ételeket tálalnak fel. Ezek után nem meglepő, hogy a gyerekek sem szívesen fogyasztják el a menzai kosztot.
Egészségesebb és változatosabb ételeket ígér a 2015. januártól hatályos menzarendelet, amely a közétkeztetőket egészséges alapanyagok használatára, kevés só-, cukor- és zsiradéktartalmú étrend összeállítására kötelezi. Az új ízeket remélhetőleg a gyerekek is szívesen fogadják majd, de emellett hasznos, ha „vésztartalékkal” is készülünk. Tízórait természetesen nem a reggeli vagy ebéd helyett csomagolunk, de a szülők tapasztalatai azt mutatják, hogy jól jön az otthonról hozott elemózsia, ha az ebéd nem volt épp a gyermek kedvére való – mondja Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. A gyermekek étvágya és ízlése is különböző. Van, akinek elég, ha pár kekszet és egy kis gyümölcsöt rágcsál napközben, és van, akinek szendvicsekkel kell kiegészíteni a napi menüt. Változatos tízórait készíteni nem könnyű, sokszor érezhetjük úgy, hogy kifogytunk az ötletekből. Kiváló lehet uzsonnára például a csirkés zöldséges tekercs, és biztosan örülnek a gyerekek a házilag készült müzliszeletnek is! (Forrás: www.allergiakozpont.hu)
Hozzászólás zárolva.