Facebook hozzászólás
692

Hogyan dolgozzuk fel a gyászt?

A gyász kortól, nemtől függetlenül az egyik legnagyobb trauma az ember életében.  A haláltól való félelem, az élethez való ragaszkodás, a temetés körüli ügyintézés depresszióssá, akár agresszívvá is teheti az embereket.  Ha a feldolgozás nehezebben megy ilyenkor célszerű terapeutához fordulni, de egy lelkész, vagy egy spirituális tanácsadó is a segítségünkre lehet a kritikus időszakban.

Rengeteg ember soha nem jut túl a mély gyászán. Bizonyos fokig normális az elhunyt szerzettünkhöz való ragaszkodás, de van az a pont amikor mindenképpen segítséget kell kérni. Lénárt Évia parapszichológus munkája során számos olyan esettel találkozik, amikor a gyász túlzottan kihat az itt maradt hozzátartozó életminőségére.

Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

Vannak emberek, akik soha nem tudják feldolgozni a haláleseteket, leggyakoribb a házastárs, szülő, gyermek és testvér elvesztése.
Mindenki másképpen dolgozza fel a gyászt, van, aki magába zárkózva, nem enged semmilyen külső beavatkozást, de előfordul olyan eset is, aki belebetegszik a gyászba, és élete végéig nyugtatókon él – mondja Lénárt Évi, aki szerint minél idősebb valaki, annál nehezebben birkózik meg a gyászfeldolgozással. A gyerekek a haláleseteket nem veszik annyira komolyan, nem tudják, hogy mi is történik pontosan. A felnőttek számos terápia közül választhatnak, a parapszichológus a Lélekgyógyászati terápiás módot szokta ajánlani ilyen esetekre.

– A terápia kezdetén felmérem az egyén állapotát. Rajz alapján is el tudom dönteni, milyen gyógymóddal folytassuk a kezelést. Van, akinek a lelke akkor nyugszik meg, ha kapcsolatot létesíthet elhunyt hozzátartozójával, hiszen halálunkkor csak a test hal meg, a lélek tovább él. Másnál a visszautaztatás segít, de ez esetben nem előző életbe utaztatom vissza, hanem a bekövetkezett gyász előtti pillanatba, amikor még élt az elhunyt és ebben a regressziós hipnózisban az egyén eltud búcsúzni a szeretett személytől – magyarázza parapszichológusi, aki hozzáfűzte: többek ettől a módszertől  annyira megkönnyebbülnek, hogy több kezelésre nincs szükségük. Néhány esetben szükség van több éves terápiás kezelésre is, ami sokszor szinte csak beszélgetésből áll.

– Számos vendégemben a környezete előtt gátlások vannak, ezért hozzám járnak terápiára, ahol kibeszélhetik és kisírhatják magukból a felgyülemlett fájdalmukat. Az emberek nem mernek erről beszélni egymás közt, mert félnek, hogy kinevetik őket, hogy még mindig nem dolgozta fel a gyászt. Akad olyan is, aki vagy nem akar terhet jelenteni a környezetére, ezért egy szakembernél keres megnyugvást a lelkének – mondta el a parapszichológus.

Amennyiben a gyászt valaki nem tudja feldolgozni és nem kér segítséget, akkor többségében tartós pszichoszomatikus betegségek alakulnak ki, a leggyakoribb a depresszió, ami akár öngyilkossághoz is vezethet , de a skizofrénia is előfordulhat. Amit ha nem kezelnek, agresszivitás léphet fel, kárt tehet másokban és önmagában.

Pszichoszomatikus betegségek főbb tünetei:

  • – depresszió, stressz, lehangoltság, rossz kedv
  • – étvágytalanság
  • – agresszió, düh
  • – álmatlanság
  • – antiszociális öltözködés és viselkedés
  • – alkohol problémák vagy kábítószer

Ilyenkor az ember hajlamosabb a szenvedélybetegségre is, sokan alkoholtól és a drogoktól várják a lelki felszabadulást. A pillanatnyi eufórikus állapot pedig függőséghez vezet. Ha ismerősünkön pszichoszomatikus jeleket észlelünk, közelítsünk szeretettel felé, hallgassuk meg, legyünk türelmesek és kerítsünk megfelelő segítséget számára.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!