Forróságot kínálunk hétvégére!
Ebben a dermesztő hidegben az ember nem vágyik másra, mint hogy a kandalló mellett ülve forró levest kanalazzon. Ha előbbi nincs is a lakásunkban, utóbbival könnyedén felmelegíthetjük magunkat. Íme három nagyszerű, különleges leves receptje.
Csirke-krémleves
Hozzávalók:
– olaj
– 30 dkg csirkemell filé
– 2 kisebb vöröshagyma
– 1,2 liter húslé (vagy víz 2 erőleves kockával)
– bors
– 2 dl főzőtejszín vagy egy doboz krémsajt
– reszelt sajt
– pirítós
Elkészítés:
A hagymát megmossuk, felaprítjuk, és kevés olajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a kockára vágott csirkemellet, és picit megpirítjuk. Felöntjük a csirkét az alaplével, ízesítjük borssal, sóval, esetleg tárkonnyal, és 20 perc alatt puhára főzzük.
Megvárjuk, amíg picit kihűl a leves, majd turmixgéppel krémesre pépesítjük. Hozzákeverjük a tejszínt vagy a krémsajtot, majd rottyantunk egyet rajta.
Háromszögre vágott pirítós tetejére a sütőben sajtot olvasztunk, ezzel tálaljuk.
Ázsiai pikáns leves
Hozzávalók:
– 1 csirkemell
– 1 póréhagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– kb. 5 cm gyömbér
– 2 sárgarépa
– 1 kis zeller
– 1 kis kínai kel
– két marék borsó
– két marék zöldbab
– 25 dkg shitake gomba
– 1-2 chilipaprika
– 15 dkg rizstészta
– húsleveskocka
– bors
– só
– kínai ötfűszer keverék
– 1 evőkanál (szezám)olaj
– 2-3 evőkanál szójaszósz
Elkészítés:
A gyömbért és a fokhagymát lereszeljük. A csirkemellett vékony csíkokra vágjuk. A póréhagymát és a sárgarépát vékonyan felkarikázzuk. A zellert vékony csíkokra vágjuk. A gombát kisebb darabokra vágjuk. A kínai kelt félbevágjuk, és felcsíkozzuk. A chilit felkarikázzuk.
A wokot előmelegítjük, beleöntjük a szezámolajat, és megpirítjuk benne a gyömbért és a fokhagymát, ügyelve, hogy meg ne égjenek. Rádobjuk a csirkét, és lepirítjuk. Hozzáadjuk a pórét, megpároljuk, majd beletesszük a többi hozzávalót attól függően, melyik puhul meg legelőször. Fűszerezzük, és felöntjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi, majd pár percet főzzük. Minél több vizet adunk hozzá, annál inkább hasonlít majd levesre. A kevés vizet a rizstészta gyorsan magába szívja.
Hozzászólás zárolva.