Facebook hozzászólás
218

Borajánló a „Hal a tortán”-hoz!

Már annak idején meghökkentem a bizarr társításon, mikor „Hal a tortán” címmel elindult egy új főzőműsor.

Kolléganőmet azonban addig piszkálta a dolog, míg nekiállt megalkotni a „halas tortát”, s megkért ajánljak hozzá borokat.

Nos, ha konvencionális akarnék lenni, azt mondanám egyszerű a dolog.

De miután nem vagyok megrögzött szabályokhoz ragaszkodó, és (bevallom) a halas tortát sem kóstoltam meg (mivel tőlem közel 200 km-re készült el), így megpróbáltam a recept alapján elképzelni az ízeket, és a végső ízharmóniát.

Képzeletben elindultam hát abból, hogy hal a töltelék, némi fokhagymával megbolondítva. Ahhoz leginkább, még a legmodernebb felfogásban is elsősorban fehérbor illenék.

Ha tengeri hal, akkor inkább egy olaszrizlinget választanék, mondjuk a 2006-os évjáratból (szép markáns savakkal) Figula Mihály balatonfüredi, vagy Jásdi István csopaki pincéjéből.

Ha fogas, akkor pedig nincs apelláta számomra: Badacsonyi Kéknyelű Szeremley Hubától.

Igen ám de a palacsinta, mint tészta, valami testesebbet kíván. Még akkor is, ha nincs különösebb íze, de erősen tompítani képes a bor savait, ha azok nem elég markánsak. Ráadásul füstölt sajt is van a krémben. Nosza egy kis ugrás délebbre, Villányba! Legyen egy szép barrique chardonnay Polgár Zoltántól.

Majd elérkeztem oda, hogy összeáll a torta, tetején a gombás tejszínes mártással. Ehhez még mindig fehérbort adnának a konvencionálisan gondolkodók.

Én azonban – éppen a gomba miatt – bevállalnék valami szép, nem túl tanninos, bársonyos vöröset.

Mondjuk Egerből, Vincze Bélától egy szép Pinot Noir-t. (Sajnos a kedvenc évjáratom a 2003-as már túl sok lenne ehhez a fogáshoz, így maradnék 2006-nál, ami még frissebb, zamatosabb.)

Csak azt sajnálom, hogy a torta nem lett igazi „desszert”, azaz nincs benne cseppnyi édesség se, mert akkor szívesen megkoronáztam volna ezt a pompás alkotást a Tokaj Nobilis Amicus cuvée-jével, a barátaim egészségére is koccintva!

De sebaj, így is érdemes kipróbálni a halas torta receptjét, végig ízlelgetni hozzá kedvenc boraikat, s kiválasztani, hogy Önöknek, melyik illik hozzá a legjobban!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!