Facebook hozzászólás
320

Spenótos-túrós palacsinta gratin mártással

A palacsinta egyik sós változata, amit előételként kínáltak egy 5 csillagos szállodában, de főételként is készíthetjük, főleg ha vendégeket várunk.Érdemes kipróbálni!

Magyarországon a palacsinta az édességek kategóriájában szerepel, a sós változatból pedig szinte csak a Hortobágyi palacsinta ismert. Íme egy másik, a parajos-túrós palacsinta, melyet előételként kínáltak néhány éve egy 5 csillagos szállodában, de annyira ízlett, hogy azóta magam is gyakran készítem, főleg, ha nagyobb társaságot várok.

Hozzávalók: (8 palacsintához)

8 palacsinta

250 gr. parajkrém

500 gr. túró

2-3 gerezd fokhagyma

só, bors

A gratin mártáshoz:

5 dkg vaj

2 evőkanál liszt

0,5 l. tej

15 dkg reszelt sajt

1 evőkanál tejföl

só, szerecsendió

Elkészítés:

Kisütjük a palacsintákat, a hagyományos tésztából, annyi különbséggel, hogy semmiképpen ne tegyünk a tésztába cukrot.

A spenótot megtisztítjuk, lobogó forró vízbe dobjuk, s két percig fonnyasztjuk. Jól leszűrjük, és turmix géppel összepépesítjük. (Természetesen jó, a fagyasztott is!)

A parajkrémet összekeverjük a túróval, a szétnyomott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. Megtöltjük a palacsintákat, de úgy, hogy háromszögletűre, azaz cikkelybe hajtjuk. Sütőtálba fektetjük a palacsintákat, úgy, hogy egy kicsit egymásra is érhetnek.

Elkészítjük a besamel mártást: a vajból, lisztből világos rántást készítünk, s a tejjel feleresztve, állandó keverés mellett lágy tejföl sűrűségű mártást készítünk. Bekeverjük tejföllel, ízesítjük sóval, reszelt szerecsendióval, majd a palacsintákra öntjük, úgy, hogy jól befedje őket. Megszórjuk a reszelt sajttal. Forró (180-200 fokos) sütőbe tesszük, s addig sütjük, míg a sajt a tetején szép aranybarna lesz.

Előételként is kiváló, ekkor elég 1-1 palacsintát számítani fejenként. De főételnek is fogyasztható, ekkor sem bír megenni senki többet, mint 2 palacsintát.

Tipp: Jó vendégváró fogás, mert teljesen elkészíthetjük, s ráérünk akkor a sütőbe tenni, amikor a vendégek megérkeznek, így végül is frissen található.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!