Az indiai templomok konyhaművészete- főzőtanfolyam
Az indiai vagy védikus konyhaművészet a Föld legősibb gasztronómiai tudástárával rendelkezik. Rendhagyó ízei és csemegéi egyaránt táplálják a testet és a lelket. De, vajon mitől lesz valóban kiváló minőségű az elkészített étel?! Az élménytől, amit elfogyasztása okoz? A felhasznált kiváló alapanyagoktól és az elkészítés módjától? Vagy létezik valamilyen magasabbrendű, különleges összetevő? A titkos fűszer…
India ízeitől a védikus konyhaművészetig
A védikus írások, India több ezer éves szent irodalma az élet minden területére tanácsokkal szolgál a figyelmes olvasó számára. Konyhaművészetében – amely az indiai kultúrában egyébként az egészség tudományának szerves része, hiszen jó esetben táplálékunk az orvosságunk is… – az Írások a főzés gyakorlati tudnivalóin túl említést tesznek a táplálkozás magasabb rendű funkciójáról is, arról, hogy az miként befolyásolja gondolkodásmódunkat és tudatállapotunkat. Az evés, a finom ételek fogyasztása mindenki számára fontos, hiszen alap életfunkció, azonban nem minden étel jelent egyformán megfelelő táplálást.
A védikus írások az erőszakmentes, a vegetáriánus étkezést javasolják az emberek számára. A vegetáriánus ételek fogyasztása növeli az életerőt, egészségessé, erőssé teszi a testünket, és kiegyensúlyozza elménket.
A vegetáriánus szó eredeti jelentése egy filozófiailag és erkölcsileg kiegyensúlyozott életritmust sugall, valójában sokkal többet jelent, mint csupán egy zöldségekben és gyümölcsökben bővelkedő étrendet. A legtöbb vegetáriánus olyan személy, aki megértette, hogy ahhoz, hogy egy békésebb társadalomban éljünk, először a saját életünkből, így ételünkből és finomabb szinteken saját szívünkből kell eltávolítani az erőszakot. Ennek megfelelően tányérunkra nem kerülhet olyan gasztronómiai különlegesség, ami más élőlény kárára van.
De hogyan lesz egy egyszerű, ám sok fűszert tartalmazó indiai étekből valódi templomi lakoma? Ahhoz, hogy teljes mértékben megérthessük az indiai vegetáriánus konyhaművészet rejtelmeit, meg kell ismernünk annak kulturális hátterét.
A legtöbb, teista hitű világvallás templomaiban a hívők Istent imádják nagy odaadással, más és más módokon, hitelveiknek megfelelően igyekeznek elégedetté tenni az Urat. Ahhoz azonban, hogy Istent elégedetté tehessük, tudnunk kell, hogy mit vár el tőlünk, az imádat mely formáit javasolja, mi okoz igazán örömet a Számára. A védikus szentírások pontosan meghatározzák a templomi imádat szabályait, külön nagy hangsúlyt fektetve a főzés folyamatára. Ez az Istenség Legfelsőbb Személyiségének örömére történik, előre meghatározott formulák szerint, komoly higiéniai sztenderdeket betartva, és rendkívüli élményt jelent a folyamatot végző személynek is. Az imádatként való főzést csak speciálisan képzett szakács végezheti, akit pudzsárinak neveznek.
Hozzászólás zárolva.