Bográcsgulyás
Ahány ház annyi elkészítési módja van a bográcsgulyásnak, van aki úgy készíti szabad tűzön, ahogy tűzhelyen mások speciális húsokra esküsznek. Mi egy olyan receptet kaptunk, aminek a lényege a sűrű lé.
Hozzávalók 8 – 10 személyre
4 kg marhahús
3-4 db sertés csont
pár szelet szalonna és egy kis olaj
10-10 szál sárga és fehérrépa
1 db zellergumó
1-2 db karalábé
3 gerezd fokhagyma
1 kg hagyma
2 kg krumpli
fél liter vörösbor
1-2 db paradicsom és zöld paprika
babérlevél, só, bors, fűszerpaprika
sok fa a tűzhöz
Elkészítése:
A húst felkockázzuk a zöldségeket megpucoljuk. Az apróra vágott hagymát és 2-2 szál durvára reszelt sárga illetve fehérrépát a kiolvasztott szalonna zsírban és az olajaban megpároljuk. A csontokat a bogrács aljára tesszük és rádobjuk a húst is. Kicsit átforgatjuk, majd só és bors kerül rá. Ha megpirult mehet a piros paprika. Ha túl nagy a láng emeljük fel a bográcsot, nehogy megégjen a paprika. Aztán mehet a víz és a babérlevelek. Ha forr a leves, akkor beledobjuk a felkarikázott leves zöldségeket és a fokhagyma gerezdeket. Puhulásig főzzük mindezt, az utolsó fél órában beledobjuk a felkockázott krumplit és a vörösbort is beleöntjük. Ha minden puha, akkor tálaljuk.
Az elején beletett zöldség reszeléktől finom sűrű és igen ízes leve lesz a gulyásunknak.
Hozzászólás zárolva.