Egy zöldség, két étel: pulykamell és vajhal brokkolival
Éppen itt az ideje, hogy még több vitamindús étellel erősítsük télen kissé meggyengült szervezetünket. Persze a nyers zöldség, gyümölcs a legjobb, de azért köretként is számoljunk a zöldfélékkel! Azt, hogy mennyire különböző lehet ugyanaz a zöldség az elkészítéstől függően, most két brokkolis recepttel mutatjuk meg. Egy közös azért a brokkolin kívül is van bennük: mindkettő nagyon finom!
Hiába sok a vitamin a zöldségekben, ha nem figyelünk arra, hogy a vitaminok nagy része még a tányéron is bennük megmaradjon. Éppen ezért – bár ezt mondani sem kell – vásárláskor mindig friss zöldséget válasszunk, és otthon se hagyjuk megfonnyadni: lehetőleg ne felejtsük meleg helyen, tegyük hűtőbe, és ha lehet, 1-2 napon belül használjuk fel. Arra is figyeljünk, hogy csak közvetlenül az elkészítés előtt hámozzuk meg, daraboljuk fel a zöldségeket, így ugyanis a vitaminlebontó enzimeknek nem jut idejük arra, hogy akcióba lépjenek.
A felhasználás során pedig úgy tudjuk megőrizni a vitaminokat, ha főzés-sütés helyett inkább pároljuk a zöldségféléket – ha mégis főzni kell, ne hideg, hanem forró vízben tegyük fel, mert a gyorsabb főzéssel több értékes anyag marad meg –, és gyorsan, 5–10 perc alatt, roppanósra készítsük el. A párolás befejeztével hagyjuk az edényt továbbra is lefedve, mert a gőzben a zöldségek tovább puhulnak anélkül, hogy veszítenének vitaminjaikból.
És most következzék a két brokkolis recept!
Vajhalszelet fekete rizzsel és párolt brokkolival
Hozzávalók:
60 deka vajhalszelet
1 doboz fekete rizs
1 fej brokkoli
1 doboz koktélparadicsom
só, bors, olívaolaj
Serpenyőben, kevés zsiradékon megsütjük a halszeletek mindkét oldalát, majd néhány pillanat alatt megsütjük a koktélparadicsomokat is. A halat sütés után megsózzuk. A rizst és a brokkolit tetszés szerint fűszerezve külön-külön megpároljuk, majd a halszeletek köré tányérra rendezzük.
Brokkolis-sonkás pulykamell
Hozzávalók:
60 deka kisebb szeletekre vágott pulykamell
60 deka brokkoli
15 deka trappista sajt
1 evőkanál parmezán sajt
5 deka vaj
3 deci tejszín
15 deka főtt tarjaszelet
3 evőkanál olaj
só, bors
A brokkolit rózsáira szedjük, majd egy kivajazott sütőtálba tesszük. A hússzeleteket ízlés szerint fűszerezzük, rárakjuk a brokkolira, majd beterítjük a tarjaszeletekkel. A tetejére ráöntjük a tejszínt, rászórjuk a kétféle sajtot, és lefedve, körülbelül 40 perc alatt a sütőben puhára pároljuk. A végén néhány percig fedél nélkül pirosra pirítjuk a tetejét.
Hozzászólás zárolva.