Sajtos rakott padlizsán
A sok zöldséget fogyasztók között bizonyítottan jóval kevesebb a szív- és érrendszeri betegségben, túlsúlyban szenvedők aránya, mint a „nagy húsevők” között, és ritkábban támad a cukor- és rákbetegség is. Nyáron pedig olyan jól is esik a sok friss zöldség!
Hozzávalók:
2-3 szép padlizsán,
a sütéshez olaj,
5-7 deka vaj,
2 púpozott evőkanál liszt,
1-1,5 deci tej,
2 deci tejföl,
10-15 deka reszelt sajt,
1 tojássárgája (elhagyható),
só, ízlés szerint szerecsendió.
Elkészítése:
a meghámozott padlizsánt felkarikázzuk, olajban kisütjük, majd rétegezzük olyan jénai edénybe, aminek van fedele. Minden réteget kenjünk meg vékonyan olajjal, majd zárjuk le a tálat, és sütőben közepes lángon pároljuk, amíg meg nem puhul. Közben készítsünk besamelt a lisztből és a tejből, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a tejfölt, a sajt felét és a tojássárgáját. Ízesítsük fűszerekkel, majd egy újabb edénybe rétegezzük ezzel a mártással a párolt padlizsánkarikákat úgy, hogy felülre is mártás kerüljön, majd szórjuk a tetejére a maradék sajtot. Forró sütőben süssük pirosra a tetejét.
Hozzászólás zárolva.