Facebook hozzászólás
841

Egy klasszikus francia édesség

A franciák egyik klasszikus, elegáns és könnyed édessége a crème caramel. Valójában alig pár hozzávaló és némi gondos odafigyelés kell csak ahhoz, hogy otthon is elkészítsük.

Hozzávalók:

25 deka cukor,

fél liter tej,

5 tojás

Elkészítése:

20 deka cukorból pici víz hozzáadásával karamellt készítünk, hőálló cserépformák aljába öntjük, s hagyjuk megdermedni. 5 egész tojást kikeverünk 5 deka cukorral, majd a forrásban lévő tejhez keverjük. A tojásos öntetet merőkanállal a karamellel bélelt tálkákba merjük, amelyeket gőzfürdőben (ld. keretes írásunkat) 30-40 percig 100 Celsius-fokon sütjük. Kihűlve a tálak oldalától éles késsel elválasztjuk a letapadt széleket, és gyors mozdulattal kiborítjuk a krémet. Tálaláskor cukorszirupban kandírozott narancshéjat teszünk a crème caramel köré, a tetejét friss mentalevéllel, virágokkal díszítjük.

Szokták variálni vaníliás cukorral, a tejet tejszínnel helyettesítik. Ez azonban az eredeti, egyszerű és klasszikus recept.

A recept a Chez Daniel francia étterem séfjétől származik.

Gasztro kisokos: gőzben sütés
A vízfürdőben való sütést ennél a receptnél általában ajánlani szokták. Szerepe az, hogy teljesen egyenletes hőfokot biztosítson az édesség készítése során, ami fontos a tökéletes végeredményhez. Úgy kell készíteni, hogy a megtöltött formákat magas falú tepsibe állítjuk, melyet a krém szintjéig vízzel töltünk fel. Így rakjuk a sütőbe.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!