Szőlős-túrós rétes
A rétest (szinte) mindenki szereti. A háziasszonyok azért, mert nem nehéz elkészíteni, mindenki más pedig azért, mert nagyon finom. Főleg, ha a hagyományos túrósat megbolondítjuk egy kicsit.
30 deka kimagozott csemegeszőlő,
30 deka túró,
2 tojás,
1 citrom leve,
1 csomag (6 lapos) réteslap,
ízlés szerint porcukor,
1 vaníliás cukor,
5 deka vaj,
1 deci tejföl,
10 deka darált dió,
olaj,
3 evőkanál szárazon pirított zsemlemorzsa.
Elkészítése:
a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a tojások sárgáját és a reszelt citromhéjat habosra keverjük, hozzáadjuk az áttört túrót, és finoman összedolgozzuk. Három réteslapot egy benedvesített konyharuhára helyezünk, olvasztott vajjal a két alsót vékonyan megkenjük, majd a lapok alsó részére csíkban a fele zsemlemorzsát lerakjuk. Rákenjük a túrótöltelék felét, majd erre a szőlő és a darált dió felét, és feltekerjük. A másik három réteslapot is hasonlóan megtöltjük. Enyhén kivajazott tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük olvasztott vajjal, és forró sütőben szép aranysárgára sütjük. Még melegen felszeleteljük, a tetejüket megszórjuk vaníliás porcukorral. Önmagában, vagy vaníliafagylalttal kínáljuk.
A recept eredetileg a Konyha&Fürdő magazin Séf rovatában jelent meg.
Hozzászólás zárolva.